Corupţia românească şi interesele SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corupţia, principala problemă reclamată de SUA în relaţia cu România.

Mark Gitenstein, ambasadorul american la Bucureşti, este un om care se exprimă liber şi nu duce lipsă de opinii. A vorbit în multe rânduri despre politica şi economia României, despre stadiul reformelor sau despre deciziile Curţii Constituţionale şi revizuirea Legii fundamentale. Dar, în interviul acordat ziarului „Adevărul", interviu publicat pe 4 iulie, Ziua Independenţei SUA, Mark Gitenstein face afirmaţii care depăşesc tot ceea ce a spus până acum despre România. Domnia Sa declară că sunt numeroase cazuri în care investitorii americani i-au reclamat faptul că li se cere mită din partea oficialor români cu care sunt nevoiţi să intre în contact. Şi nu numai atât. Companiile americane au impresia că pierd licitaţii în favoarea firmelor suspecte că dau şpagă, adaugă Mark Gitenstein. În aceste condiţii, să nu ne mirăm că investiţiile americane nu se revarsă în România, deşi suntem parteneri strategici pe axă.

Mesajul ambasadorului SUA este fără echivoc: lupta adevărată împotriva corupţiei, lozincă a tuturor guvernărilor, dar mai ales portdrapel electoral al actualei administraţii de la Bucureşti, nu produce efectele aşteptate. Ca să nu existe dubii, Mark Gitenstein spune că fenomenul corupţiei este principala problemă în dosarul relaţiei bilaterale România-SUA.

Fac americanii un caz dintr-o chestiune banală, cum este să ceri şi să dai mită în România, de dragul moralei? Poate. Dar mai importante sunt interesele SUA. Corupţia afectează direct aceste interese. Şi brânza e pe bani, chiar şi între fraţii strategici. Fără a fi populată numai cu Scufiţe Roşii, lumea occidentală consideră că a da mită reprezintă o infracţiune. Corupţia afectează economia şi distorsionează piaţa liberă. Dacă o firmă competitivă este scoasă de pe piaţă prin practici corupte, suferă întregul sistem şi, în cele din urmă, populaţia care va plăti bunuri sau servicii mai proaste şi mai scumpe, doar pentru că un oficial s-a îmbogăţit luând şpagă. Este motivul pentru care legea americană şi cea britanică, de exemplu, pedepsesc darea de mită chiar şi peste hotare. Dacă se dovedeşte că un om de afaceri din SUA sau din Marea Britanie corupe peste hotare un oficial, va fi condamnat de justiţia din propria ţară. 

Or, ce se întâmplă în România? De regulă, purtătorii de ştampilă, fie din administraţia locală, fie de la centru, bugetari cu salariu deloc exorbitant, au în bătătură vile şi limuzine, iar conturile îi sunt mai mândre şi mai cornute pe zi ce trece din mandat. În acelaşi timp, autostrăzile sunt de zece ori mai scumpe pe kilometru, faţă de restul Europei, serviciile publice sunt la pământ, iar statul e înglodat în datorii. Să nu fie vorba despre corupţie de sistem? Bine-bine, au fost corupţi ai lui Năstase şi ai lui Tăriceanu. Dar acum?

Preşedintele Băsescu nu a fost prezent la reşedinţa ambasadorului Gitenstein cu ocazia sărbătoririi zilei SUA. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite