Ce facem cu guvernarea?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea ar trebui consultată cu privire la viitorul guvernării

Cei mai mulţi dintre români nu mai cred nimic din ceea ce spune preşedintele Traian Băsescu. La capitolul încredere, şeful statului se situează undeva pe la 11%. Cum a ajuns aici, este o altă poveste. Adversarii săi politici sunt conştienţi de starea de vulnerabilitate în care a ajuns Traian Băsescu şi încearcă să tranşeze rezultatul meciului acum, în 2011, şi nu la alegerile din 2012.

La rândul său, şeful statului acţionează dezlănţuit ştiind prea bine că în aceste luni se va decide viitorul său de jucător la Cotroceni. Numele jocului pe care Băsescu îl cunoaşte cel mai bine şi l-a adus de multe ori la victorie este „Singur împotriva tuturor". El se bate cu statul ticăloşit, cu mogulii, cu partidele din opoziţie, cu pensiile nesimţite, cu românii leneşi, cu profesorii învăţaţi la trai bun pe banii statului, cu medicii  pretenţioşi, cu vameşii corupţi, cu sindicaliştii mânjiţi, cu judecătorii prea lenţi, cu Parlamentul care acoperă infractori. Dar nu este suficient. Trebuie mai mult. Atunci a început lupta cu propriul Guvern şi cu premierul personal, obedientul Boc.

Nici aşa nu este suficient, puţini îl cred pe cuvânt. Şi atunci declanşează cele mai dure critici pe care o instituţie publică le poate încasa de la preşedintele unei republici.

„Oriunde pui degetul apar elemente de corupţie. Sunt destui oameni ai Ministerului de Interne care tolerează convieţuirea între ei şi grupurile de crimă organizată. Restructurările din MAI, o păcăleală servită oamenilor politici. Ministerul nu este la nivelul la care ar trebui să fie, nivelul unui stat european". Sunt câteva dintre declaraţiile lui Traian Băsescu făcute, ieri, la şedinţa de bilanţ a Ministerului Administraţiei şi Internelor.

În urma unui astfel de tsunami, fără precedent chiar şi în frumoasa noastră ţară, ce ar trebui să se întâmple?

În primul rând, într-un stat cât de cât normal, primul gest ar fi demisia întregului Guvern. Oriunde în altă parte, un premier nu ar putea supravieţui politic având în subordinea sa un minister de Interne despre care preşedintele statului spune că face cârdăşie cu grupurile de crimă organizată.

În al doilea rând, Ministerul ca atare ar trebui demolat şi reconstruit de la temelie. Scurt. Altă soluţie nu există. Altfel, populaţia nu va mai avea niciodată încredere într-o asemenea structură.

În al treilea rând, societatea ar trebui consultată cu privire la viitorul guvernării. Aici nu mai este vorba despre soarta lui Emil Boc sau despre luptele din interiorul PDL.

Chiar dacă nu mai este crezut de aproape nouă români din zece, Traian Băsescu a spus ieri câteva lucruri adevărate despre ceea ce se întâmplă în România. Implicit, şi-a asumat un eşec de care nu este singurul vinovat. Eşecul de a construi o ţară normală. Iar o ţară normală nu se poate construi decât promovând oameni de calitate. Oare şeful statului crede acum în ceea ce spune? 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite