Câştigă cine are stomacul mai tare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu, înapoi la Cotroceni, USL, la guvernare. Zugrăveala pare aceeaşi de dinaintea votului de suspendare din Parlament.

Dar, abia de acum încolo, morţii de pe câmpul de luptă vor fi strânşi. În iureşul bătăliei, aşteptându-se verdictul amânat al Curţii Constituţionale, nu a fost răgaz de numărare a pierderilor. Ele se vor contabiliza mai repede decât listele electorale. Iar rezultatul este un dezastru pentru toţi cei implicaţi.

Traian Băsescu revine scăpat ca prin minune dintr-un război pe care nu l-a câştigat. Sau care i-a fost câştigat de către alţii. Este ca un domn al vremurilor trecute pus în scaun de turci, de leşi, de oaste de strânsură, pe timp de zaveră şi dihonie în ţară. A câştigat cu Merkel, cu Barroso, cu trimisul special al SUA, cel care s-a forţat la Bucureşti să impună dorinţa aliatului strategic american. Au fost mulţi domni reîntorşi în scaun cu ajutor din afară. De regulă, a doua înscăunare le-a fost mai tulbure şi mai primejduită decât prima.

Situaţia nu seamănă, nici pe departe, cu ceea ce a fost după referendumul din 2007. Atunci, Traian Băsescu a revenit după o victorie zdrobitoare. A câştigat împotriva tuturor pentru că a avut poporul de partea sa. Euforia de atunci era explicabilă, de unde şi promisiunea întâlnirilor la trei luni cu dragul de popor în Piaţa Universităţii, devenită simbol al victoriei prezidenţiale.

Nu seamănă nici cu victoria chinuită din 2009. Şi atunci rezultatul a fost scos din străinătate, cu nişte voturi stranii executate în cadenţă de mitralieră pe la câteva ambasade-cheie. Dar, Mircea Geoană a fost preşedinte doar câteva ceasuri, iar realegerea lui Traian Băsescu a fost acceptată cu deplină legitimitate.

Acum, preşedintele se întoarce cu votul Aspaziei Cojocaru, vot mai tare decât al celor 7,4 milioane de cetăţeni care i-au cerut plecarea. Vasul de luptă a fost scufundat, dar căpitanul nu s-a dus la fund odată cu nava sa, ci, plutind printre resturi, a fost salvat de Curtea Constituţională. Îşi va găsi neştirbit aplombul, asta e sigur. Îi va lipsi un detaliu: poporul.

USL va trebui să înghită o broască râioasă cât o cămilă. Orice ar spune, Uniunea a făcut cel puţin trei greşeli capitale. Prima, s-a grăbit cu suspendarea. În loc să dovedească un stil de guvernare mai bun decât al PDL, s-a aruncat într-o aventură fără o analiză de risc, fără studiu de impact.

A doua, a neglijat amatoristic frontul extern şi arma mediatică de care a beneficiat exilatul Băsescu. Catastrofa de pe axa Berlin-Bruxelles-Washington  li se datorează în întregime liderilor USL. Pur şi simplu, nu şi-au putut imagina ceea ce li se întâmplă. O prestaţie externă jalnică, lipsită de argumente şi de mesaj pentru partenerii externi. Evident, Barroso nu şi-ar fi permis aşa ceva cu nicio altă ţară europeană, care l-ar fi trimis la plimbare dacă ar fi făcut liste cu porunci de îndeplinit în politica internă. Dar, cu lideri necredibili, prinşi ca  nişte elevi mâncând cretă pentru a scăpa de examen, i-a fost uşor.

A treia, USL, aflată la guvernare, nu a reuşit să anunţe, înaintea organizării referendumului, cifra exactă a alegătorilor români. Eroare fundamentală.

Este adevărat, Traian Băsescu a fost demis de mai mult de jumătate plus unu din electoratul român. Nu sunt 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot în ţară.

Iar cetăţenii din străinătate nu intră, aşa cum este normal, pe listele permanente. Dacă ar fi altfel, referendumurile şi-ar pierde raţiunea, pentru că o ţară cu emigraţie masivă nu ar putea să aibă niciodată majoritatea absolută a alegătorilor la urne. Dar, ce mai contează? USL a reuşit inexplicabil să-şi distrugă şansele de a câştiga referendumul şi în condiţia de cvorum impusă din afară.

Urmează marea bătălie pentru alegerile parlamentare. Pentru USL, esenţial este să rămână o formaţiune unită, cum la fel de important este pentru Traian Băsescu să reuşească desfacerea ei. PDL iese, de asemenea, prost din tevatura referendumului. Traian Băsescu se întoarce generând frustrare în rândurile a milioane de români. Dar Băsescu nu va mai candida. Iar PDL are toate şansele să încaseze în decembrie votul negativ care nu se mai poate răsfrânge asupra preşedintelui. Este foarte probabil ca prezenţa la parlamentare să fie în jur de 8-9 milioane. În cazul în care 7,4 milioane votează ca la referendum, PDL dispare chiar dacă mizează pe o candidatură deghizată într-o amplă mişcare de dreapta, creştină şi populară.

Dar, nimic nu este jucat. Rezultatul pentru parlamentare va sta în proporţie covârşitoare în capacitatea competitorilor de a digera butoiul de rahat în care s-au băgat cu toţii.

Ion M. Ioniţă  este senior editor al ziarului „Adevărul“  şi redactor-şef al revistelor „Historia“ şi „Foreign Policy“.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite