Apocalipsa a trecut, la ce ne-a folosit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă apocalipsa s-a amânat, Emil Boc zice că mai stă.

Amânarea sfârşitului lumii, cel puţin până în luna octombrie, i-a dezamăgit probabil pe mulţi dintre români. Ar fi fost un spectacol extraordinar de urmărit în direct. Poate doar aşa popularele telenovele cu ţigani, dinamicul „Dansez pentru tine" şi chiar stimulativul „Românii au talent" ar fi fost în pericol să piardă locurile fruntaşe în clasamentele de audienţă.

Dar o nenorocire nu vine niciodată singură. Nu era de ajuns că prezicătorul american de 89 de ani, Harold Camping, s-a înşelat puţin la calcule, că mai apare şi Emil Boc şi ne zice în trei propoziţii modul în care vede el lumea. Primul: „România are un guvern cu un prim-ministru". Al doilea: „Coaliţia este stabilă". Al treilea: „Lucrurile merg mai departe". Dar să nu ne panicăm, că nu e sfârşitul lumii, şi să o luăm pe rând.

„România are un guvern cu un prim-ministru". Doar parţial adevărat. În ultima vreme, pe ici, pe colo, Guvernul lui Emil Boc este săltat de oamenii legii în cazuri legate de corupţie. Ultimul pe listă, Laurenţiu Mironescu, până ieri secretar general al Ministerului de Interne. O bagatelă. Secretarul general al MAI, alături de senatorul PDL Mircea Banias, cercetaţi într-un mega-dosar de contrabandă şi evaziune fiscală. Un caz care intră în sfera siguranţei naţionale, pe latura sa economică. Cum au fost promovaţi aceşti oameni, cum au căpătat funcţii-cheie în stat, asta nu mai explică premierul Boc.

„Coaliţia este stabilă". Greu de crezut. Nu mai departe de ziua de ieri, coaliţia stabilă a domnului Boc nu a fost capabilă să strângă voturile necesare pentru a promova restructurările în acelaşi Minister al Administraţiei şi Internelor. Este vorba despre un program de reforme al Guvernului care eşuează pentru că nici măcar aritmetica doamnei Anastase nu a mai funcţionat. În realitate, marile măsuri ale acestei administraţii nu au avut susţinerea coaliţiei de guvernare. Votul în Parlament care ar fi dat legitimitate politicilor dure de restructurări şi de reduceri bugetare a lipsit ori de câte ori Guvernul şi-a angajat răspunderea. De fiecare dată, pachetele de legi au trecut, nu pentru că o majoritate s-a pronunţat împotriva moţiunii de cenzură, ci pentru că Opoziţia, deşi a câştigat, nu a avut numărul de voturi necesar să dea jos Executivul. Dacă domnul preşedinte Băsescu este pregătit să trimită Parlamentului proiectul de revizuire a Constituţiei, poate că ar fi bine să se revadă şi procedura angajării răspunderii, astfel încât Guvernul să rămână în funcţie doar dacă majoritatea îl votează, nu dacă stă în bancă.

„Lucrurile merg mai departe". Să nu mizăm pe asta. Totuşi, Emil Boc nu este premier şi nu s-a reales preşedinte PDL datorită calităţilor sale personale. Cineva, de acolo de sus, l-a făcut tot ceea ce este. Aşa cum a făcut, poate, să şi desfacă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite