Şovăiala suspectă a lui Ion Iliescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă pentru istoric afacerea e încheiată, pentru Ion Iliescu de-abia acum începe.

Capodopera moralistului Marin Preda, „Viaţa ca o pradă", ne oferă, la un moment dat, una dintre cele mai puternici imagini în stare de a defini felul în care un scriitor trebuie să se apropie de viaţă din perspectiva creaţiei: „Văzusem odată un cal mort într-o văgăună, cu o grămadă de căţelandri schelălăind de foame şi de neputinţă, care se repezeau în el să-l sfîrtece. Dar de oriunde îl apucau, nu reuşeau nimic, calul rezista. Îşi înfigeau dinţii în burtă, în pulpe, în spinare, se propteau în picioare bîţîind din cap şi scheunînd. Prima îmbucătură, care ar fi deschis drumul celorlalţi, le scăpa. De unde? Din ce loc? Am stat mult să-i văd ce fac şi mă uitam la ei rîzînd. Nu era printre ei nici unul bătrîn şi experimentat care să-i înveţe. Desigur, viaţa nu-i un cal mort, dar e, pentru un scriitor tînăr, o pradă care nu cedează dacă nu ştii de unde s-o apuci".

Pe Marin Preda îl fascinase spectacolul căţelandrilor năpustiţi să muşte dintr-un cal mort. Pe mine m-a fascinat, în aceeaşi măsură, spectacolul fătucilor şi guguştiucilor din presă în graba lor de a rupe o ciozvârtă din ceea ce Teodor Mărieş, liderul Asociaţiei 21 decembrie 1989, a prezentat a fi drept un document senzaţional la  conferinţa de presă ţinută joi, 9 decembrie 1989: Decretul scris şi semnat de Ion Iliescu în 25 decembrie 1989 prin care  lui Nicolae şi Elena Ceauşescu li se comută pedeapsa cu moartea în închisoare pe viaţă.

Cei care au luat documentul în serios s-au precipitat să vadă în momentul creat de Teodor Mărieş unul începând de la care Istoria Revoluţiei Române se va rescrie de-a lungul şi de-a latul. Cei care l-au contestat au purces de îndată la o radiografie a textului atât din punctul de vedere al conţinutului, cât şi - dacă nu mai ales - din punctul de vedere al scrisului de mînă.

Marin Preda observa că printre căţelandri nu se afla niciunul  bătrân şi experimentat. Acesta, desigur, ar fi ştiut cum şi de unde să apuce prada. Privind spectacolul căţelandrilor din presă în faţa prăzii reprezentate de document, aş observa, nu fără regret, că printre ei nu s-a găsit nici un istoric profesionist. Un istoric profesionist, cu experienţă de o viaţă în ceea ce se numeşte verificarea izvoarelor, ar fi pus imediat întrebarea: De unde provine documentul?

Autorii descoperirii - Teodor Mărieş şi doi jurnalişti - susţin că Decretul a fost scris şi semnat de Ion Iliescu în urmă cu 21 de ani. Foarte bine! Pentru a-i crede, domniile lor trebuie să ne spună cum a ajuns documentul din mâinile lui Ion Iliescu de acum 20 de ani în mâinile lor de azi. L-a dat Ion Iliescu, după ce l-a scris şi l-a iscălit, altcuiva, care la rându-i, l-a ţinut secret 21 de ani, pentru a se hotărî, pe neaşteptate, să-l plaseze lui Teodor Mărieş şi celor doi jurnalişti? L-a luat şi l-a pus bine, într-un sertar de acasă, Ion Iliescu, de unde spărgători de elită l-au sustras într-una din nopţile trecute? A căzut de pe birou, lângă coşul de gunoi şi l-a găsit, după 21 de ani, femeia de serviciu, care ştie să citească?

În chip paradoxal, atât Teodor Mărieş, cât şi cei doi jurnalişti, refuză încăpăţânaţi să dea şi cel mai mic amănunt despre felul în care au pus mâna pe document. E drept, nici bravii căţelandrii din presă nu s-au prea ostenit să-i întrebe. Pentru istoric, lucrurile sunt clare: câtă vreme nu ne sunt oferite amănunte despre sursa documentului, Decretul nu există.

Dacă pentru istoric, afacerea e încheiată, pentru Ion Iliescu de-abia acum începe. Fostul preşedinte al FSN e suspectat că a aruncat pe piaţă acest fals grosolan pentru a compromite eforturile de descoperire a adevărului despre teroriştii din decembrie 1989. Pentru a fi mai presus de a astfel de bănuială, Ion Iliescu trebuie să se adreseze neîntârziat Justiţiei. Domnia sa a declarat însă că se mai gândeşte dacă să-i dea sau nu în judecată pe cei care-i pun în cârcă redactarea şi iscălirea documentului.

O şovăială mai mult decât suspectă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite