Un tur cultural - Turul Franţei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urmăresc de ani buni, pe Eurosport, Turul Franţei. Spectacol fascinant, filmat magistral cu zeci de camere, cu detalii hitchcockiene, cu drame, come-back-uri, cu suspans, cu suişuri şi coborâşuri la propriu şi la figurat, cu eroi şi „trădători“ etc.

Cel puţin două săptămâni în iulie, în mintea mea numele vedetelor fotbalistice (vorba indimenticabilă a unei prietene: „Tu ai observat că toţi fotbaliştii au nume de fotbalişti?") sunt înlocuite de numele unui Armstrong, al unui Contador, Moreau, Evans, Hagen, Petacchi, Cancellara ş.a.m.d.

Dar nu despre spectacolul sportiv în sine vreau să vorbesc aici, ci despre spectacolul comentariului care însoţeşte caravana. Şi-n anii trecuţi, când îi auzeam pe Radu Banciu şi Radu Naum, şi mai nou, când „off"-ul sonor e asigurat de triumviratul Manolo-Alex-Jean, ca să le dau şi eu prenumele, rareori mi-a fost dat să asist la un comentariu mai avizat, mai profesionist, mai aplicat şi, în fond, mai reconfortant. Numai Cristian Ţopescu, pe vremuri, mai dădea, de pildă - cât i se permitea şi lui atunci - atâtea referinţe culturale despre locurile de unde transmitea, fâcând cu telespectatorii ceea ce în limbajul de lemn se chema o „acţiune instructiv-educativă".

Spontaneitate, autoironie, conlucrare perfectă, interacţiune permanentă cu „semesiştii" şi, nu în ultimul rând, un umor bine temperat - iată atu-urile celor trei pomeniţi mai sus, pe lângă care unii dintre cei care au comentat la televizor Campionatul Mondial de fotbal din Africa de Sus par nişte animatori de cămin cultural sătesc. Un astfel de lucru, chiar dacă se-ntâmplă doar la transmisiunile de ciclism, merită salutat. Chapeau bas!

P.S. - Am încercat să fac şi eu reţeta cu heringi recomandată în prima etapă de pe teritoriul Olandei. Ţin minte că în copilărie bunica pregătea, cum numai ea ştia, o mâncare excepţională din heringi săraţi, singurul peşte care se găsea pe vremea aceea în magazinul mixt din sat. Ei bine, acum, cu tot TVA-ul, am căutat în trei super-market-uri şi n-am dat de coadă de hering congelat sau - hélas! - proaspăt. Nici heringii nu mai sunt ce-au fost. Daţi şi voi, băieţi, reţete cu porc din Hexagon, că tot suntem noi francofoni... 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite