Orele dlui Băsescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un anume sens, preşedintele Traian Băsescu este pentru mass-media o mană cerească.

Despre preşedintele Germaniei nu s-ar scrie decât dacă, Doamne fereşte!, ar spulbera pe trecerea de pietoni, cu maşina proprie, un cărucior cu copil cu tot sau ar fi prins într-un sexy-bar, la bară, la Baden-Baden. La fel, probabil, despre preşedintele Italiei. Pe când la noi, mamă-mamă, ce spectacol prezidenţial! Nu e ziulică lăsată de Dumnezeu în care prezidentul nostru să nu facă, să nu zică, să nu comită ceva.

Apoi, ore în şir, la radio, la televizor, comentarii „pe marginea a...". (Între noi fie vorba, mă mir că dlui Băsescu nu i-a venit ideea să-i impoziteze cu 50% pe toţi aceşti analişti politici care se hrănesc bine-mersi din carnea spuselor ori gesturilor domniei sale. Inclusiv pe mine.). Nici Gigi Becali nu reuşeşte să ţină ritmul cu preşedintele-jucător-antrenor-maseur-om de ordine, iar dl Ion Iliescu, care făcea altădată, cu gafele sale, deliciul „unei anumite părţi a presei", a fost depăşit de mult.

Ca unul care-am mâncat vreo zece ani pâinea semi-albă a profesorului, voi spune câteva cuvinte despre spinoasa problemă a celor 16 ore. Nu ştiu în ce constă efectiv munca în cele 16 ore ale preşedintelui nostru. Probabil că în ele intră şi travaliul atroce de la năşirea „delfinului" Carol Ferdinand de Sectorul 1. Dar ştiu bine că o oră de predare la catedră, indiferent la ce nivel, presupune cel puţin alte trei. Orice om care a trecut prin şcoală (şi sunt dovezi certe că dl Băsescu, spre cinstea lui, a făcut-o) are habar că un profesor care se respectă nu se poate prezenta oricum în faţa elevilor, studenţilor.

Ceea ce transmite el într-o oră are în spate ani la rând de autoinstruire, de lecturi, de cursuri de perfecţionare, de muncă în bibliotecă, ani non-retribuiţi, nemaivorbind de avalanşa de sarcini „obşteşti", toate „free". E o obtuzitate înspăimântătoare sau un cinism absolut să nu vezi asta şi să calculezi retribuţia oarecum după principiul „Cine ronţăie mai mult timp? Veveriţa sau mistreţul?" Mie mi se face şi frică.

Altfel, să-i ajute Dumnezeu dlui Băsescu să-şi ducă până la capăt mandatul, ca să avem ce scrie. Fie şi impozitaţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite