De la Moskvici la Mercedes

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 23 august la TVR a fost dat un documentar bine realizat despre cei 45 de ani de comunism.

În seara zilei de 23 august, Televiziunea Română a difuzat un documentar, bine făcut, despre cei 45 de ani de victorie a comunismului asupra românilor. Printre secvenţele memorabile, de un râsu' plâsu' involuntar, era şi una realizată după un an de la încheierea cooperativizării agriculturii, într-o comună „fruntaşă pe ramură", cum se zicea pe-atunci. „Iată - se auzea din off vocea cavernos-optimistă a crainicului jurnalelor cinematografice din acei ani, voce izbitor de asemănătoare cu cea care însoţea filmele de propagandă nazistă - nici nu mai e nevoie să pătrundem în sala unde are loc adunarea generală a membrilor gospodăriei colective.

Ştim de afară cine participă: preşedintele colectivei - şi imaginea decupa imediat în prim-plan un Moskvici cam rablagit -, patru brigadieri (şi cadrul se muta pe patru motorete de provenienţă sovietică) şi zeci de cooperatori", încheia triumfal crainicul. Şi vedeai într-un travelling lateral care-ar fi stârnit invidia lui Orson Welles zeci de biciclete frumos aşezate în linie, abia aşteptând să fie încălecate, spre câmp, după adunarea generală, de harnicii şi fericiţii ţărani cooperatori care livrau într-o veselie statului tone peste tone de cereale, carne, lapte, ouă - cum zicea cu accente înălţătoare vocea crainicului.

Se schiţa aici, fără voie, o mică, incipientă ierarhie (y compris oligarhie socialistă): preşedintele cooperativei agricole colective mergea cu Moskvici, brigadierii cu motorete, iar prostimea cu biciclete, ca-n China. De la fiecare după capacităţi, fiecăruia după necesităţi.

S-a schimbat ceva în România după aproape o jumătate de secol de la acea adunare? Oho, evident, s-au schimbat multe, foarte multe: avem alegeri libere, avem democraţe, suntem în Uniunea Europeană şi în N.A..T.O şi nu în C.A.E.R. şi-n Pactul de la Varşovia şi, în plus - lucru semnificativ, dacă e să judecăm după ce se vede intrând la „adunările generale" convocate periodic la Vila Lac 2 - nici nu mai ştii cine e şef, cine brigadier, cine simplu lucrător: toată lumea are Mercedes.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite