Victoraş, ai grijă de copy!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre piruete politicianiste, Victor Ponta a recunoscut ieri că este autorul unui plagiat istoric.

Lucrarea sa de doctorat, supervizată de intransigentul profesor Adrian Năstase, este rezultatul unei curajoase operaţiuni de copy/paste. Se întâmpla în 2003, când Năstase era prim-ministru, iar Ponta conducea Corpul de Control al Guvernului. Năstase îl creştea astfel pe tânărul Ponta, fiindu-i şef pe trei fronturi: la Guvern, la PSD şi la doctorat.

Ponta n-a negat o clipă asemănarea până la identificare a sute de pagini din teza sa de doctorat cu lucrările altor cercetători, apărute anterior. Şeful Guvernului doar a încercat să se ascundă şmechereşte în spatele unei erori omeneşti, poate a unei naivităţi din tinereţe: n-a ştiut că trebuie să citeze sursa fiecărui pasaj copy/paste, în text sau prin note de subsol, a crezut că e suficient să treacă la sfârşitul lucrării, într-o pagină sau două, autorii şi titlurile operelor din care s-a inspirat. Ghinion: în cazul lucrărilor de doctorat, regulile sunt foarte clare - citarea trebuie să fie punctuală şi exactă. De altfel, şi logica ne spune că o listă a surselor de inspiraţie, postată la sfârşitul lucrării, nu ne dă dimensiunile textelor preluate (10%? 50%? 80%?) şi nici nu arată ce a scris autorul şi ce a luat din altă parte.

Victor Ponta ne-a mai anunţat că, dacă plagiatul său va fi dovedit printr-o anchetă oficială, este gata să renunţe la titlul de doctor. Carevasăzică, dacă-i va fi probat furtul intelectual, dl Ponta ne face o concesie: nu va mai fi doctor în Drept, ci doar prim-ministru! Sigur că e o nouă iluzie, care ţine, probabil, tot de lipsa de experienţă a liderului PSD: nu, domnule Ponta, dacă veţi fi declarat oficial plagiator, veţi zbura de la Palatul Victoria cu viteza luminii! Iar bunul-simţ ne spune că, pe baza unei simple comparaţii între lucrările invocate, plagiatul lui Victor Ponta este în afara oricărui dubiu. Doar orbii şi politrucii pot susţine altfel!

Aflat în evidentă dificultate, şeful Guvernului a încercat să se apere atacând. A pus toate aceste dezvăluiri pe seama lui Traian Băsescu - ceea ce este posibil, dacă ne amintim de replica misterios-ameninţătoare a preşedintelui, de săptămâna trecută: „Când eşti doctor în drept... eşti tare... dottore!" Dar asta nu schimbă nimic în privinţa plagiatului lui Ponta. Că l-a aruncat pe piaţă Băsescu sau l-ar fi descoperit altcineva, asta are importanţă în plan politic. Iar Ponta chiar asta încearcă să facă: să mute discuţia pe bătălia politică, îndepărtând-o de zona fierbinte - propriul plagiat.

În această logică, Victor Ponta a lansat ieri atacuri dure la adresa lui Traian Băsescu, agitând insistent buzduganul suspendării. Trădat de propriile-i slăbiciuni, liderul PSD n-a mai ţinut cont dacă există sau nu motive de suspendare - şi anume, trădare de ţară sau încălcarea gravă a Constituţiei. Pur şi simplu, Băsescu trebuie suspendat şi gata!

Zice Ponta: „Traian Băsescu va face aşa până când va pleca de la putere, lucru pe care îl doresc cât mai rapid, ca să mai terminăm cu dosarele, cu mizeriile, cu metodele securiste". În paralel, Parlamentul lucrează febril să schimbe toate legile care ar simplifica suspendarea (chiar şi neconstituţională!) şi demiterea preşedintelui. Atenţie, însă: nici măcar cufundarea în acid sulfuric a lui Traian Băsescu nu-l va scăpa pe Victor Ponta de ruşinea plagiatului! O ruşine care, cu sau fără Băsescu, îl va duce pe actualul prim-ministru într-o fundătură politică din care nu-l mai poate scoate nici conducătorul lucrării sale de doctorat, Adrian Năstase.

Victor Ponta a găsit soluţia de a depăşi criza plagiatului: să scăpăm de Băsescu, să-l suspendăm! Cazul său a generat deja un val de bancuri. Cică liderul PSD nu mai este copilot, ci copy-lot. Iar eu, amintindu-mi o frază celebră atribuită Elenei Ceauşescu (într-un dialog avut cu generalul Victor Atanasie Stănculescu, pe 22 decembrie 1989, înainte de a urca în elicopterul disperării), spun doar atât: Victoraş, ai grijă de copy!

Grigore Cartianu este redactor-şef "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite