Vai, ce spaimă am tras!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există ştiri corecte care sunt de-a dreptul tembele. Spun adevărul, dar mint cu neruşinare. Informează, dar induc în eroare. Cum se poate una ca asta? Ei bine, iată că se poate.

Pe la începutul anilor '90, în vremurile de glorie ale lui Ion Cristoiu şi de tinereţe gazetărească ale subsemnatului, în „Evenimentul zilei" putea fi citit un titlu care suna cam aşa: „Ion Iliescu a murit lovit de un cal cu copita, pe la asfinţit" (nu-mi mai amintesc exact dacă aşa murise Ion Iliescu, dar cert e că dăduse ortul popii). Chiar dacă vestea e macabră, trebuie remarcat farmecul detaliului: „pe la asfinţit". Nu era o găselniţă de moment, ci o tehnică implacabilă, capabilă să producă titluri de genul: „Maricica a fost violată în curtea unei întreprinderi cu capital majoritar de stat".

Dar nu cu Maricica avem noi treabă, ci cu Ion Iliescu. Aşadar, prin 1992-'93, acesta a murit. S-a întâmplat pe undeva, printr-un sat din Giurgiu. Nimeni n-a putut stabili dacă Ion Iliescu avea vederi de stânga sau de dreapta, dacă era republican sau monarhist. Şi asta, pentru că bietul Ion Iliescu era un cetăţean amărât, care nu candidase vreodată la Preşedinţia ţării. Şi dacă giurgiuveanul tot avea un nume celebru, de ce să nu speculeze presa acest lucru? Aşa s-a născut un titlu care a produs panică în tabăra prezidenţială şi consternare în toată ţara. Ion Cristoiu, în schimb, îşi freca mâinile: ziarul se vindea în peste 600.000 de exemplare.

Cum proastele obiceiuri fac prozeliţi, paginile ziarelor au fost inundate de titluri înşelătoare, în care Tutankhamon nu era faraonul Egiptului, ci un căruţaş din Vâlcea, iar în spatele blazonului regal se afla bulibaşa Cioabă.

Acum două zile am păţit-o şi eu. Vai, ce spaimă am tras! Un cunoscut m-a sunat să mă felicite pentru că m-am apucat de muzică. Aşa citise el pe un site: că Turcescu şi-a făcut trupă rock în care cântă mai mulţi ziarişti, printre care mă număr şi eu. Am încremenit: aşa ceva nu se poate. La vocea mea, aş face carieră în trupa măgarilor!

M-am lămurit însă de unde provenea confuzia: după ce „Adevărul" a publicat un articol despre trupa de rock „Casa Presei", sute de site-uri au preluat informaţia. Unele au găsit titlul potrivit: „Turcescu şi Cartianu cântă în aceeaşi trupă". Cine avea răbdare să citească şi textul, scris cu litere mult mai mici decât titlul, putea afla că printre colegii muzicanţi ai lui Robert Turcescu se numără şi Radu Cartianu. Cunoştinţa mea a citit doar titlul şi astfel a ajuns să creadă că m-am apucat de muzică. Bine măcar că n-a citit vreo ştire precum cea despre moartea lui Ion Iliescu...

Colegilor care caută abordări spectaculoase le recomand un titlu cât se poate de adevărat: „Turcescu şi Cartianu cântă alături de Vanghele". La o citire rapidă, mulţi ar crede, probabil, că a pus mâna pe chitară însuşi primarul sectorului 5, Marian Vanghelie. Nici n-ar mai avea importanţă faptul că tovarăşul de trupă al lui Robert Turcescu şi al lui Radu Cartianu este Ovidiu Vanghele, senior reporter la Mediafax...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite