Un primar din Bandustan

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când am văzut cum urcau ’mnealor dealul spre morile de vânt, care cu braţele goale, care cu diverse unelte folositoare în caz de trosneală, am crezut că sunt imagini din Bandustan.

Oamenii înaintau ameninţător, în şir indian, însoţiţi de un mastodont care ţinea loc şi de buldozer, şi de macara. Capul coloanei se afla sus, aproape de gardul parcului eolian, în vreme ce coada se învârtoşa jos, în vale. Iar s-a supărat vreun trib african pe investitorii străini, mi-am zis, cunoscând păţaniile europenilor şi ale americanilor prin Uganda, Somalia sau Zimbabwe.

Apoi, dând sonorul mai tare, am aflat că imaginile proveneau din Bandustanul de Constanţa. Oamenii aceia care urcau dealul, scoţând măscări pe gură şi flăcări pe nas, erau bravi cetăţeni ai comunei Cogealac. Cogealac from Romania, of course! Dracula Land. Land of Choice. Carpathian Garden. Buricul Pământului, ce mama dracu'!

Ce a ieşit, se ştie: vitejii cogealaci - sau cogealaţi - s-au pus cu topoarele şi cu buldozerul pe gardul împrejmuitor al vântoaselor dobrogene. În replică, paznicii au tras cu puşcaviţa în mulţimea de haiduci, oferindu-le la cinci dintre ei amintirea nepieritoare a gloanţelor de cauciuc înfipte în pulpă dobrogeană.

Apoi s-a aşternut tăcerea. Până a doua zi însă, când şeful răsculaţilor, primarul Cati Hristu din Cogealac, a fost ridicat de poteră. Firele au început să se lege: haiducul-şef - zic anchetatorii - îşi instigase tovarăşii de trib, asmuţindu-i asupra turbinelor cehilor de la CEZ. El voia să răzbune, astfel, faptul că „morile de vânt" nu au fost amplasate pe pământul său. Iar pentru a convinge 150 de localnici să urce dealul alături de el, le-a oferit diferite sume de bani - mai spun anchetatorii.

Ce-or crede investitorii cehi când se confruntă cu asemenea specimene? Că România e un fel de Bandustan, probabil. Şi îi vor sfătui pe alţii să aleagă meleaguri mai liniştite pentru a-şi plasa banii. Nu e prea plăcut să investeşti zeci sau sute de milioane de euro şi să vină nişte cogealaci - sau cogealaţi - să te dărâme cu buldozerul!

Dacă ar fi avut un grăunte de minte în cap, localnicii nu s-ar fi ridicat împotriva investitorilor cehi, ci împotriva propriului primar, care-şi foloseşte funcţia pentru operaţiuni de tip mafiot. Sau de tip bandustanez.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite