Umblă unii cu ronu-n gură

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştiţi care este noua monedă naţională a României? Ronul.

Cel puţin, aşa pronunţă compatrioţii cu mintea plecată la prăşit.Te pomeneşti că o fi vorba de Rhone-ul, marele fluviu francez - dar ce treabă are ăsta cu banii? Ştim, Rhone-ul izvorăşte în Elveţia, carevasăzică în ţara băncilor, dar asta nu-l califică la rangul de monedă naţională în scumpa noastră patrie.

Explicaţia se află în altă parte: în prostia cu fundiţă a patrioţilor care violează limba română. De la miniştri la coafeze, de la parlamentari la analişti TV, o armată de specialişti şi un batalion de experţi umblă toată ziua cu ronu-n gură. Ministerului meu i-au fost alocate atâtea miliarde de roni, ne spune o distinsă membră a Guvernului. Dragi colegi, vă rog să aprobaţi o suplimentare cu atâtea milioane de roni, se aude din clădirea Senatului. Primarul cel corupt a luat mită atâtea sute de mii de roni, vesteşte o reporteriţă gureşă. Este inadmisibil ca serviciilor secrete să le fie repartizaţi atâţia roni!, se învârtoşează un analist de tavernă.

Barbaria frizează nerozia, căci unica monedă naţională a României este leul, cu subdiviziunea banul. Un leu, doi lei, trei lei - nu un ron, doi roni, trei roni. Ştiţi de ce? Pentru că nu spui cinci euri (EUR = euro), nici şapte usedei (USD = dolarul american), zece cazi (CAD = dolarul canadian), o sută de auzi (AUD = dolarul australian), o mie de cehefei (CHF = francul elveţian) sau un milion de gebepei (GBP = lira sterlină).

Au existat o vreme, simultan, leul vechi (ROL) şi leul nou (RON), dar perioada aceea a trecut de mult, iar acum nu mai avem nici leu vechi, nici leu nou, ci leu şi atât. Iar ROL, RON, EUR, USD, CAD, AUD şi alte ciudăţenii de acest fel sunt prescurtări bancare, şi nu monede pro­nun­ţate literal. Cum ar fi să spunem că Bulă a plecat din GJ, a trecut prin VL şi a ajuns în AG? Astea-s tot prescurtări, doar că nu bancare, ci administrativ-rutiere. Judeţele au însă şi nişte nume: Gorj, Vâlcea, Argeş.

Aşa că, mai uşor cu ronu' pe scări, dragi specialişti! Leul, chiar şi aşa rebegit, abia aşteaptă să fie reabilitat...

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite