Trofeul Cantităţii: Năstase n-are ouă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul Năstase scoate la iveală încă o dată uriaşa capacitate a PSD de a-şi apăra corupţii.

Zeci, sute de gaiţe guralive se perindă pe la televiziuni ca să ne convingă de câteva lucruri: Adrian Năstase e nevinovat, el este victima unui proces politic, dirijat din umbră de tiranul Traian Băsescu.

Cea mai limpede afirmare a solidarităţii cu infractorul ne-a oferit-o secretarul general al partidului, Liviu Dragnea. Pe sub streaşina mustăţii sale, baronul de Teleorman ne-a anunţat: „PSD este alături de Adrian Năstase! PSD nu se disociază de Adrian Năstase! PSD crede în nevinovăţia lui Adrian Năstase!" Adăugând şi pelerinajul continuu la căpătâiul condamnatului, în frunte cu preşedintele Victor Ponta, avem dimensiunea unei impresionante mobilizări de partid. Un veritabil sindicat al corupţiei.

Dintre toate partidele care defilează pe eşichierul politic, unul singur îşi apără corupţii cu o consecvenţă niciodată pusă la îndoială: PSD.  Urmaş biologic al odiosului FSN, partidul moşit şi patronat de Ion Iliescu ne oferă permanent dovezi ale solidarităţii cu infractorii. Întunecaţii ani '90 ne-au lăsat mărturii multiple, culminând cu demonstraţia de forţă a unui grup numeros, în frunte cu Adrian Năstase, în apărarea deputatului Gabriel Bivolaru. Pungaşul partidului tocmai furase câteva zeci de milioane de dolari, iar partidul răcnea la Justiţie, să nu îndrăznească să-i atingă coruptul.

Anul trecut, trioul Victor Ponta - Adrian Năstase (acelaşi Năstase!) - Titus Corlăţean a dat o fugă la Piteşti, pentru a-şi apăra un alt muşteriu: baronul Constantin Nicolescu, un client gras al procurorilor anticorupţie. Prin portavocea PSD-istă răsunau atacuri de tip interlop la adresa magistraţilor, aşa cum numai la procesele fraţilor Cămătaru şi ale verilor Becali s-au mai pomenit.

În linia unui trecut atât de glorios, clădit pe rânjetul tătucului Ion Iliescu, pe strigătul de durere al miilor de români împuşcaţi la Revoluţie şi pe suferinţa a milioane de victime ale unei tranziţii infecte, eroica solidaritate cu infractorul Adrian Năstase este un gest cât se poate de firesc.

Să reţinem, totuşi, că există şase condamnaţi în dosarul „Trofeul Calităţii". Pentru cinci dintre ei - Irina Jianu (sentinţă: 6 ani), Bogdan Popovici (6 ani), Marina Popovici (5 ani), Diana Gasparovici (5 ani) şi Cristian Vasile (6 ani) - nu face nimeni mitinguri pe holurile spitalului sau pe treptele puşcăriei. Unul singur e atât de penibil încât să accepte ritualul de partid: cel care are de ispăşit cea mai mică pedeapsă. Bărbat politic? Muiere!

În toată cariera sa politică, Adrian Năstase a jucat pentru Trofeul Cantităţii. Şi, la nici zece ani distanţă de când ne invita să-i numărăm ouăle, constatăm cu tristeţe că nici măcar nu le are. Carevasăzică, ne-a mai tras o ţeapă...

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite