Trădarea traseiştilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creaţiile de laborator ale actualei Puteri încep să nu mai asculte de stăpân.

Micuţii Frankensteini politici, de la UNPR la PP-DD, au căpătat nu doar cheag politic, ci şi tupeu pe măsură. UNPR a primit de-a valma primari de la Opoziţie (PSD, PNL), precum şi aleşi penali ai PDL. Alergând pe un alt culoar, PP-DD (alde Dan Diaconescu) n-a adunat nici parlamentari, nici primari, nici consilieri, ci - folosindu-şi bestial şi ilegal propria televiziune - şi-a umflat procentul electoral. Acum, şi UNPR, şi PP-DD muşcă mâna care i-a hrănit.

Refuzul partidului-marionetă al generalului Gabriel Oprea de a încheia o alianţă electorală în condiţiile stabilite de PDL a creat o nouă problemă partidului condus de Emil Boc. PDL-iştii şi UNPR-iştii ameninţă că se vor concura în anumite oraşe, ceea ce ar fi un cadou nesperat pentru USL.

Şi mai grav e că tonul neîncrederii şi al instabilităţii este dat pe cea mai importantă scenă a bătăliei electorale: Capitala. Aici stă PDL cel mai prost, aici iese din front UNPR, aici se joacă incredibila comedie „uite Piedone, nu e Piedone".

Din punct de vedere politic, organizaţia Bucureşti a PDL este de-a dreptul catastrofală. Alegerile o găsesc fără candidat, fără strategie, fără tactică, fără orizont. O nesfârşită gâlceavă, pe fondul disperării din sondaje şi al orgoliilor prosteşti.

Cu două luni înaintea alegerilor locale, PDL mai are un motiv de panică: a început să piardă oameni. Şi nu orice oameni, ci personaje-cheie în administraţia locală, care ştiu cum se adună voturile în urnă. A plecat Frunzăverde? Au zburat câteva mii de voturi din Caraş-Severin. S-a dus şi Vîlcov? Adio voturi la Slatina! A revenit Piedone la pieptul călduţ al USL? S-a dus şi Sectorul 4! Iar următoarele săptămâni pot spori dimensiunile hemoragiei.

Aşa se întâmplă când faci politică speculativă: ai mizat pe traseişti, aşteaptă-te să fii trădat de traseişti! Traseismul politic este un fenomen cu două sensuri. Vă doare că vă iau ăştia primarii? Dar atunci când aţi transformat traseismul în sport naţional, după modelul brevetat de PSD în anii 2001-2004, v-a convenit? Atunci traseismul politic nu v-a oripilat, cum se întâmplă acum? De ce nu l-aţi stopat prin lege? Aţi făcut majoritate guvernamentală prin traseism, nu vă jeliţi că pierdeţi majoritatea tot prin traseism! Aţi folosit în luptă bomba cu rahat, pregătiţi-vă să primiţi în freză obuze cu fecale! Şi nu mai fiţi bosumflaţi: singurii care pot ridica piatra, după toate valurile acestea de traseism, suntem noi, cetăţenii păcăliţi de toate piruetele voastre oportuniste!

Grigore Cartianu este redactor-şef "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite