Toţi oamenii lui Vîntu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este incredibil cât de repede poate coborî un post de televiziune în mahalaua răfuielilor tipic româneşti!

Ceea ce se întâmplă acum la Realitatea TV seamănă cu o păruială între Pepe şi Zăvoranca, dar e o treabă mult mai serioasă. Şi, de aceea, mult mai dramatică.

Spre sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, Sorin Ovidiu Vîntu şi Sebastian Ghiţă au bătut palma pentru a scoate Realitatea din criză. Vîntu avea o televiziune, Ghiţă avea bani. Au semnat un contract de management, cu Vîntu patron şi cu Ghiţă manager, şi au purces la treabă. Patronul Asesoft se angaja să investească 75 de milioane de euro în următorii cinci ani, primind în schimb 80% din profit. A fost momentul în care salariaţii grupului de presă au răsuflat uşuraţi: îşi primeau, în sfârşit, restanţele salariale.

La cinci luni de la înţelegerea Vîntu-Ghiţă, războiul este total. Prin locotenenţii săi, Vîntu a convocat Consiliul de Administraţie, căutând soluţii de a rupe contractul cu Ghiţă. Tânărului manager îi sunt reproşate câte-n lună şi în stele: întârzierea plăţilor către furnizori, implicarea în politica editorială, tabloidizarea postului de ştiri. Acuzaţiile ating şi sfera penală: tentativă  de sabotare a companiei Realitatea Media, fals şi uz de fals, încălcarea normelor CNA, punerea în pericol a emisiei postului, producerea unor prejudicii imense.

Ca să-şi arate puterea, Sorin Ovidiu Vîntu i-a destituit pe responsabilii editoriali consideraţi a fi complicii lui Ghiţă. Şi, uluitor, a impus pe site-ul televiziunii un comunicat în care-şi înfiera partenerul de la Realitatea TV! Ulterior, comunicatul a fost citit şi pe post.

Sebastian Ghiţă a recepţionat lovitura în plin. „Mi-e ruşine de ceea ce se întâmplă acum la Realitatea TV. Eu am crezut că investesc într-o afacere şi că va fi un succes. Astăzi sunt destul de speriat de ceea ce se întâmplă. Vreau să fac tot ce pot ca să fie un succes, şi nu un eşec. Sper să nu fiu încurcat şi blocat."

O întrebare dă năvală: de ce s-or fi luat dacă după cinci luni îşi dau cu tigaia-n cap? Atât de puţin a durat iubirea lor? Atât de repede şi-au descoperit defectele?

Când a fost invocat Consiliul de Administraţie al Realitatea Media, mi-am amintit de vremurile glorioase când acest for era ticsit cu baroni sindicali, precum Liviu Luca şi Marius Petcu. Priviţi-le castelele şi conacele paranoice şi veţi înţelege cum şi-a construit Vîntu imperiul media în care, la un moment dat, nu-şi mai putea plăti salariile.

Marţea viitoare, când se va reuni Consiliul de Administraţie, doi baroni vor lipsi la apelul domnului Vîntu: Petcu se află în arestul de la Cercetări Penale, iar Luca dă la peşte în heleşteul propriu din munţii Prahovei.

Nu-i uşor să fii baron sindical în România! Cu atât mai puţin, baron de televiziune.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite