Roberta. Ponta. Caragiale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă mi-ar cere cineva să fac un clasament al celor mai mari scriitori români dintotdeauna, aş scrie fără să-mi tremure mâna: 1. Caragiale; 2. Caragiale; 3. Caragiale.

Sigur că-mi place Liviu Rebreanu, pe Marin Preda îl iubesc pentru că e ţăran de-al meu, iar pe Eminescu l-am primit într-o ofertă de nerefuzat: „2 în 1", poezie + mit. Dar cum orice pământean are dreptul la o părere, merg pe mâna lui Caragiale cu hotărârea dată de confirmarea operei sale zi de zi, ceas de ceas, în lumea noastră de caţavenici şi de brânzoveneşti. Dacă nu mă credeţi, citiţi cele ce urmează!

Ştiţi care e noua dilemă naţională? Cum a ajuns cartela lui Victor Ponta să voteze singură la Camera Deputaţilor. Ponta era la Palatul Cotroceni, dar cartela îşi făcea treaba prin Casa Poporului, căci ţara are nevoie de legi.

Dar lucrurile nu sunt atât de simple! Nu, neicusorule, aici apar multe complicaţiuni. Ponta zice că n-a dat cartela nimănui, deci n-a încălcat regulamentul. N-a dat-o, dar a lăsat-o în sală. C-o fi luat-o cineva şi-o fi votat cu ea, asta-i altă poveste. Prinde mitocanul, dă-l în vileag! Dar cum să-l prinzi când conducerea Camerei nu vrea să scoată imaginile - dovada, monşer, s-avem rezon! -, iar ancheta internă e blocată de aproape un an?! Decât un scandal mărunt pe timp de vară, mai bun un şantaj sănătos la ceas de primăvară. Concluziunea e că doi patrioţi tineri şi cu ambâţ se întrec în vitrionuri: Ponta nu o mai suportă pe Roberta la şefia Camerei, iar duduia zice vai, vai, ce urât e să voteze cartela singură, ca nebuna. A fraudat votul!, strigă Ponta. A fraudat votul!, zice şi Roberta. Şi, ca patrioţi ce sunt, amândoi au dreptate.

Nici premierul Ungureanu nu are astâmpăr. „Lăsaţi intelectualii să facă politică!", a spus 'mnealui, sătul pesemne să dea nas în nas cu atâtea loaze. Atât de bine l-au ascultat cei din PDL, că l-au şi exmatriculat din partid pe Cristi Preda!

În ăst' timp, salvatorii naţiei negociază şi pe stânga, şi pe dreapta, ca să fie siguri că la toamnă nu vor rămâne fără coledzi. În câteva zile, Prigoană a fost şi catindatul dreptei, şi al stângii; şi al ungurilor, şi al lui Vadim; şi al ecologiştilor, şi al paşoptiştilor; şi al lui Dan Diaconescu, şi al lui Avram Iancu; şi al Bahmuţencei, şi al mamei-soacre; de-abia la sfârşit a devenit şi al PDL.

Generalii de la UNPR au dansat o seară cu Piedone, care spre ziuă s-a întors însă la un domn cu grad mai mic, dar cu turnătorie mai mare. Şi totuşi, au agăţat şi generalii ceva: au luat-o pe Lavinia Şandru de pe centura politicii, unde o trimisese Băsescu. Puterea l-a dat Opoziţiei, la schimb, pe soţul doamnei Şandru, primarele Darius Vâlcov de Slatina.

Ceva mai spre Apus, alte trei duzini de primari PDL au plecat să toace Frunzăverde la PNL, dar mulţi dintre ei s-au întors de la jumătatea drumului când au auzit că le vin bani de la Guvern. I-a apucat, aşa, o criză doctrinară. Curat doctrină. Muzica!

Grigore  Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite