Suspendacii-jucători

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum e clar: Victor Ponta şi Crin Antonescu sunt aliaţii secreţi ai lui Traian Băsescu şi ai lui Emil Boc!

Într-un moment în care premierul era pus în dificultate de banda şpăgarilor de la Cluj (oamenii săi, de altfel), iar preşedintele părea epuizat de lupta cu criza, hop, au venit Bălănel şi Miaunel cu năstruşnica idee a suspendării. De parcă s-au vorbit să abată atenţia de la adevăratele probleme ale guvernării...

Multe nerozii s-au mai pomenit în politică, dar asta cu suspendarea preşedintelui, în 2011, le întrece pe toate. Spre deosebire de cea din 2007, aceasta nici măcar nu are vreo şansă să se concretizeze. Acum, Traian Băsescu are două scuturi care data trecută îi lipseau: majoritatea parlamentară şi Curtea Constituţională. În actuala structură a Parlamentului, USL nu are de unde să strângă suficiente voturi pentru a-l suspenda pe şeful statului. Şi chiar dacă, printr-o minune, ar reuşi, iniţiativa sa se va opri la Curtea Constituţională, al cărei aviz nu mai este consultativ, ci obligatoriu.

Dacă legea actuală ar fi fost în vigoare în 2007, Băsescu nu ar fi ajuns nici atunci la referendumul pentru destituire, întrucât Curtea nu l-a încadrat la „trădare de ţară" sau la „încălcare gravă a Constituţiei". Cu alte cuvinte, votul Parlamentului ar fi fost inutil, deoarece ieşea din litera Constituţiei. Dar cum avizul Curţii era doar consultativ, s-a ajuns la votul popular.

Aşadar, Traian Băsescu nu are cum să fie suspendat în acest moment. Dar, pentru a merge şi mai departe pe firul absurdului, să presupunem că acţiunea USL ar reuşi. Cine ar deveni preşedinte interimar, timp de o lună? Mircea Geoană! Adică, începând de azi după-amiază, când acesta va fi exclus din PSD (tâmpită mişcare!) - duşmanul de moarte al USL. Carevasăzică, nici în luna respectivă nu va accede un USL-ist la Cotroceni; data trecută, măcar, l-au avut pe Văcăroiu. Dar vorbim deja despre filme SF.

Actuala tentativă de suspendare mai agaţă o piatră de moară de ţurloaiele USL: anulează practic şansa unei acţiuni viguroase în direcţia suspendării, într-un context schimbat, de exemplu după alegerile parlamentare din 2012. Atunci, USL ar putea avea şi majoritatea parlamentară, şi omul numărul 2 în stat, şi o lege care să transforme avizul Curţii Constituţionale într-unul consultativ (aşa cum a mai fost). Toate aceste trei atuuri îi lipsesc actualei Opoziţii.

Aruncându-se vitejeşte într-un bazin fără apă, dar cu colaci de salvare în jurul buricuţelor veşnic fragede, Crin şi Victoraş au demonstrat că sunt cei mai buni înotători pe uscat şi cei mai buni alergători pe apă. Supăraţi pe nenea cel rău care-şi zice preşedinte-jucător, au vrut să fie şi ei ceva-jucători. Şi au devenit suspendaci-jucători.

P.S. Ne vedem mâine, la ora 13.00, la Târgul de Carte de la Romexpo, pentru lansarea volumului „Teroriştii printre noi". Invitaţia este valabilă şi pentru suspendaci, inclusiv pentru Ion Iliescu!

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite