Surpriza unui om serios

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va deveni o forţă atunci când vor ieşi în faţă mai puţini palavragii şi mai mulţi oameni serioşi.

Aceste rânduri sunt un omagiu adus muncii, ambiţiei, tenacităţii şi inteligenţei. Calităţi care pot fi descoperite nu doar pe şantiere, pe ogoare, în fabrici ori în birouri manageriale, ci şi pe terenul de fotbal.

În ultimii ani, surprizele plăcute au fost Unirea Urziceni şi CFR Cluj. Acum e rândul Oţelului Galaţi. În vreme ce batalioanele de vedete ale Ligii I, cazate la Steaua, Dinamo, Rapid, FC Vaslui sau CFR Cluj, se sufocă din două în două etape, o echipă de băieţi modeşti vine de nicăieri şi bifează victorie după victorie.

O vreme, nimeni nu i-a luat în seamă pe gălăţeni. Un foc de paie, şi-au spus „granzii", privind de sus. Iar Oţelul şi-a văzut de treabă, strângând puncte cu hărnicie de furnică. Inclusiv în faţa celor cu pretenţii la titlu: 1-0 cu Steaua, 2-1 la Dinamo, 1-1 cu CFR Cluj, 0-0 la Rapid... Impresionează linia de clasament după 14 etape -­ 10 victorii, două „remize", două înfrângeri, golaveraj 19-10 - şi seria de victorii în ultimele trei deplasări: 2-1 la Dinamo, 2-0 la Mediaş, 1-0 la Craiova, adică la echipe de prima jumătate a ierarhiei.

Doi oameni sunt determinanţi pentru această frumoasă poveste scrisă pe malul Dunării de Jos: Dorinel Munteanu şi Marius Stan. Antrenorul şi preşedintele. Primul vine cu hărnicia de „furnicuţă atomică", Stan asigură linişte şi echilibru. Împreună fac un cuplu care emană inteligenţă şi modestie.

Dorinel Munteanu este un om serios prin excelenţă. A arătat asta şi pe teren, timp de două decenii. Nu întâmplător este jucătorul cu cele mai multe prezenţe în echipa naţională.

Pentru antrenorul Dorinel, Oţelul Galaţi pare a fi alegerea inteligentă, după câteva experienţe mai degrabă stângace. A debutat spectaculos la CRF Cluj, însă au urmat încercări eşuate la FC Argeş, FC Vaslui, Steaua şi „U" Cluj. Pentru a-şi relansa cariera, avea nevoie de un şoc.
A adoptat tactica lui Dan Petrescu: echipă anonimă, jucători fără fiţe, tactică ermetică. Prioritate absolută: să nu primească gol. Rezultatul: în 8 meciuri din 14 a ferecat poarta. Victoriile au adus încredere, încrederea a adus noi victorii. Oţelul Galaţi este, în acest moment, echipa cu cea mai bună disciplină tactică din prima ligă. Şi ar mai fi ceva: n-am auzit până acum ca vreun fotbalist al său să-şi piardă nopţile prin baruri sau discoteci.

Păstrând această linie, n-ar fi exclus ca Oţelul Galaţi să devină o a doua Unirea Urziceni, iar Dorinel Munteanu s-o apuce pe urmele lui Dan Petrescu. Aroganţa echipelor din Bucureşti le vine în ajutor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite