Şocuri, lacrimi şi glorie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cupa Mondială a redevenit regina frumuseţii pe Planeta Fotbal!

Dacă faza grupelor a fost marcată de oboseală, iar optimilor de finală le-au cam lipsit sarea şi piperul, cele patru „sferturi" au avut toate ingredientele unui spectacol total. Emoţie, sacrificiu, suspans, bucurie, durere, fericire, disperare, şoc, gafe istorice, goluri magnifice, ratări monumentale, secvenţe memorabile, întoarceri spectaculoase de scor. Şi, la final, patru echipe calificate în semifinale şi patru trimise acasă.

A fost revanşa totală a Europei în faţa Americii de Sud. Toate cele trei echipe europene ajunse în „sferturi" au promovat în semifinale, câştigând duelurile cu Sud-America. Doar Africa (reprezentată de Ghana) s-a dovedit a fi o pradă accesibilă lumii latino-americane.

Maradona a pierdut singurul său examen adevărat la acest turneu final. În grupă şi în „optimea" cu Mexicul, argentinienii nici nu aveau nevoie de antrenor. Le-au fost suficienţi o duzină de jucători buni şi un arbitru prietenos. La primul hop adevărat, nu mai era suficient un prieten de legendă, care să le spună lui Messi, Tevez, Higuain sau Mascherano „pe ei, băieţi, Dumnezeu ne vrea în finală!". Era nevoie şi de un antrenor capabil să aplice o strategie, să schimbe o tactică, să le spună jucătorilor când să atace şi când să se apere. Păcat, Argentina! Adio, Diego! Ai fost cel mai mare jucător, dar nu ţi se potriveşte costumul de antrenor.

Germania a fost imperială. 4-1 cu Anglia, 4-0 cu Argentina - o asemenea serie în „optimi"+ „sferturi", cu adversari de acest calibru, nu s-a mai pomenit la Mondiale! Păcat că în semifinala cu Spania nu va juca Thomas Müller, copilul-minune din atacul Mannschaft-ului!
Brazilia a căzut în păcatul echipelor africane: deşi avea meciul în mână, la 1-0 s-a întrecut în ratări şi a dat-o în prosteală, crezându-se deja câştigătoare. Asta ţi-o poţi permite cu Coreea de Nord, nu cu Olanda. Sau, mă rog, ţi-o poţi permite, dar a doua zi eşti pe plajă, blestemat de toată Copacabana.

Uruguay - Ghana şi Spania - Paraguay au fost adevărate tragedii antice. S-au calificat Uruguay şi Spania, dar ghanezul Gyan şi paraguayanul Cardozo plâng şi la ora asta, alături de toată Africa şi de micuţa ţară din inima Americii de Sud. Penalty-urile ratate de cei doi au rescris istoria Cupei Mondiale.

Eroul acestei ediţii, până acum, se numeşte Luis Suarez. Atacant de meserie, acesta marcase trei goluri esenţiale în precedentele două victorii ale Uruguayului: 1-0 cu Mexic şi 2-1 cu Coreea de Sud. El şi-a desăvârşit opera cu reflexele de mare portar din minutul 122 al meciului cu Ghana: aflat pe linia propriei porţi, a respins cu piciorul şi apoi cu mâna două şuturi din apropiere ale africanilor dezlănţuiţi. A fost eliminat pe loc, dar sacrificiul său a trimis Uruguayul în semifinale, acolo unde nu mai ajunsese de 40 de ani.

Înaintea „sferturilor" am pronosticat că în semifinale se vor califica Brazilia, Uruguay, Germania şi Spania. Am „ghicit" trei din patru, dând greş cu Brazilia. Acum, mă încumet să indic şi finala: Olanda - Germania. Vom trăi şi vom vedea.

P.S. În timp ce Mondialul din Africa de Sud ne oferă emoţie, bucurie, dramatism şi lecţii de viaţă, dinspre Pipera se aude, în direct la TV, grohăitul unui cioban mioritic: „Du-te-n p...a mă-tii de zdreanţa naibii! Vagabondule!". Este mesajul duios al lui Gigi Becali, europarlamentarul, către un alt patron de club, Adrian Porumboiu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite