Severin, huidu-hu, ia-ţi valiza şi te du!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Severin joacă tare.

Revenit la Bruxelles, şi-a îngroşat şoriciul la maximum şi fredonează aria nesimţirii. Toată floarea cea vestită a întregului Apus scandează în cor, ca pe stadion, Severin, huidu-hu, ia-ţi valiza şi te du!, dar omul nostru ţine cu ghearele de fotoliul său de europarlamentar.

Nu contează vocile din ţară care - de la omul de pe stradă până la Victor Ponta - îi cer imperativ: pleacă! Nu contează nici vocile din Parlamentul European, reunite ieri într-un cor al demnităţii. Hăituit, izolat şi umilit, Adrian Severin continuă să sfideze orice raţiune politică. Ruşinea se adună în jurul său precum gunoaiele în groapa de la Glina, ameninţând să-l îngroape ca pe un stârv de maidanez.

Cine-i Ponta să-mi ceară demisia?, urlă tupeul în Severin. E preşedintele partidului din care refuză să plece euroşpăgarul, dar nici asta nu contează. Partidul e bun doar să te trimită la Bruxelles, schimbându-ţi statutul şi viaţa.

Ultimul apărător al lui Severin pare să fie superintelectualul cvasieuropean Marian Vanghelie. Mă rog, şpaga nu are conotaţii negative pentru toată lumea. Depinde de unde o priveşti. Dinspre Sectorul 5, arată a calitate remarcabilă. Mai ales când ne amintim de sloganul sub care a defilat Severin în campania electorală: garantat Vanghelie. Da' garantat, nu glumă!

Ieri, Parlamentul European a arătat ce înseamnă o agora a democraţiei. Colega noastră Bianca Toma, prezentă în sală, ne-a relatat scene istorice. Cei trei europarlamentari implicaţi în scandalul „mită pentru amendamente" au avut parte de un tratament binemeritat. Eurodeputaţi de la toate partidele au aplaudat demisia austriacului Strasser şi pe cea a slovenului Thaler şi au cerut ca Severin să elibereze postul. „Du-te! Ne faci de ruşine!", strigau aleşii a peste 20 de naţiuni.

După ce preşedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek, a anunţat demisia celor doi euroşpăgari, o voce a brăzdat sala. „Vă invit, domnule preşedinte, să-i cereţi demisia celui de-al treilea coleg, care nu renunţă la mandat, ceea ce ne afectează pe toţi. Suntem aici pentru că reprezentăm interesele a 500 de milioane de cetăţeni şi nu pe cele ale lobby-iştilor", a spus eurodeptata italiană Sonia Alfano, din grupul liberal. O altă voce striga imperativ: „Null toleranz!". Era Martin Schulz, liderul europarlamentarilor social-democraţi.

Se ştie că gena corupţiei nu este proprietatea exclusivă a vreunei doctrine politice. Istoria e plină de şpăgari de la stânga la dreapta: populari, liberali, social-democraţi, conservatori, laburişti, socialişti, comunişti, ecologişti, naţionalişti, extremişti. Dar, fir-ar să fie, nu se leagă ceva: politicienii de stânga, mai ales cei incubaţi în comunismul est-european, parcă defilau cu sloganuri populiste, de genul „proletari din toate ţările, uniţi-vă!". Ca să constatăm că, în noua Europă, social-democratul Severin a găsit formula de traversare a deşertului capitalist: proletari din toate ţările, şpăguiţi-mă!

Orice raţiune politică spune că Adrian Severin e terminat ca europarlamentar. Orice apariţie a sa în palatul de la Bruxelles îl va transforma într-un ciumat, strivit de privirile dispreţuitoare ale colegilor săi. Încă nu s-a inventat scutul de nesimţire care să reziste unei asemenea presiuni!

Nici măcar locul cu numărul 778, situat undeva la cucurigu, între Gigi Becali şi Corneliu Vadim Tudor, nu va fi un refugiu sigur pentru nefericitul Severin. În comparaţie cu acesta, până şi caraghioşii săi vecini par nişte domni frecventabili.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite