Să învăţăm limba rusă în zori

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri pe la prânz înclinam să cred că dezvăluirile lui Cornel Dinu despre Petre Roman, de la „Naşul“, sunt un bluf.

Acum înclin să-i dau dreptate. Mărturiile sale au fost confirmate de un personaj-cheie, în vreme ce Roman, încercând să se apere, a comis stângăcii uluitoare.

În prima fază, fostul prim-ministru respingea indignat afirmaţiile fostului fotbalist. Roman pretindea nu doar că, în zorii zilei de 23 decembrie 1989, n-a solicitat, telefonic, trupe sovietice consulului URSS de la Bucureşti, ci şi că n-a vorbit cu nimeni în limba rusă. Mai mult, el pretindea că nici Cornel Dinu, nici Nina Iliescu (soţia lui Ion Iliescu) nu au fost în TVR în acea noapte. Ulterior a nuanţat: nu ştie dacă Dinu şi doamna Iliescu au fost în încăperea directorială de la etajul 11, dar el nu-şi aminteşte să-i fi văzut.

A intrat însă în direct Sergiu Nicolaescu şi a spus clar: în noaptea de 22 spre 23 decembrie, Cornel Dinu şi Nina Iliescu au fost în TVR şi au stat mai multe ore în aceeaşi încăpere cu Ion Iliescu şi cu Petre Roman. Mai mult, Sergiu Nicolaescu a confirmat că Petre Roman vorbea la telefon în limba rusă! În acel moment, vocea „revoluţionarului cu pulover" şi cu tată KGB-ist şi-a pierdut brusc din fermitate. Fostul prim-ministru era groggy.

Imediat, revoluţionarul Ion Babonea a povestit o scenă pe care-a văzut-o cu ochii lui. În aceeaşi dimineaţă de 23 decembrie, şi tot pe la ora 6.00, generalul Nicolae Militaru (agent GRU/KGB) şi colonelul Dumitru Mazilu (securist acoperit) vorbeau la telefon, tot în ruseşte, cu Eduard Şevardnadze, ministrul de Externe al URSS! E greu de confirmat dacă la celălalt capăt al firului era Şevardnadze sau nu. Dar apetenţa pentru limba rusă nu poate fi contestată.

Pe vremuri, în şcolile României sovietizate se derula un program numit „Să învăţăm limba rusă cântând". Scenele povestite de Cornel Dinu şi de Ion Babonea ne aruncă direct în proiectul „Să învăţăm limba rusă în zori".

Serialul dezvoltat, în tandem, de ziarul „Adevărul" şi de emisiunea „Naşul" a început să facă fisuri adânci în Teoria Emanaţiei. Descoperim, iată, amănunte uluitoare din acel decembrie ţinut prea mult în ceaţă. Ne-au trebuit 20 de ani că să aflăm că Nina Iliescu şi-a petrecut în TVR, alături de soţul său, prima noapte de după fuga lui Ceauşescu. Sau că Petre Roman vorbea ruseşte cot la cot cu Ion Iliescu, interesându-se de niscaiva trupe sovietice...

Bulgărele dezvăluirilor s-a pus în mişcare. Ion Iliescu a sesizat pericolul şi a ieşit ieri la atac. „Asistăm la relansarea unei campanii de contestare a Revoluţiei. Este o campanie susţinută împotriva unui moment al istoriei noastre", a spus Iliescu.

Două fraze, două minciuni. Dar nu e de mirare: Ion Iliescu are o bogată experienţă de propagandist. Multe intoxicări a lansat la viaţa lui! Atât de multe, încât ne-am imunizat. L-am „citit", cum se zice. Iar virusul propagat de el nu ne mai afectează sistemul imunitar.

Şi Ion Iliescu, şi Petre Roman ar înţelege mai bine nevoia noastră de adevăr dacă ar da atenţie câtorva cifre: 957 de morţi şi peste 2.587 de răniţi. Acesta este bilanţul de după fuga lui Ceauşescu. Mai exact, din zilele tulburi gestionate de Iliescu-Roman-Brucan-Militaru. Ultimii doi au murit. Pe ceilalţi vom continua să-i întrebăm ce s-a întâmplat în decembrie '89.

Dacă asta înseamnă „campanie de contestare a Revoluţiei", atunci da, contestăm Revoluţia. Mai exact, contestăm crimele Revoluţiei. În numele celor 957 de morţi şi al celor 2.587 de răniţi, dar şi al celor căzuţi înainte de fuga lui Ceauşescu, vrem adevărul! Chiar şi pe cel care vine după miezul nopţii. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite