Ruşinea moşită de Ponta-Antonescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O iniţiativă demnă de bordelul politic este legea electorală iniţiată de copreşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, şi votată marţi de plenul Senatului.

Conform acestei legi, denumită „a uninominalului pur", mandatele de senatori şi cele de deputaţi vor fi câştigate de candidaţii clasaţi pe primul loc în fiecare colegiu, într-un singur tur, fără a se mai ţine cont de procentajele obţinute de partide la nivelul ţării.

Legea Ponta-Antonescu reprezintă o agresiune atât de grosolană la adresa sistemului democratic, încât a determinat riposta fermă a unora dintre cele mai reprezentative ONG-uri, solidarizate ad-hoc în faţa pericolului. Aşa a apărut ieri scrisoarea deschisă adresată liderilor principalelor partide politice de către 13 organizaţii, de la APADOR-CH la ProDemocraţia. Scrisoarea este semnată, printre alţii, de Sorin Ioniţă, Cristian Pîrvulescu, Ioana Avădani, Mihai Bumbeş, Liviu Mihaiu şi Mircea Toma.

Argumentele invocate în scrisoare sunt de bun-simţ şi extrem de convingătoare. Cel mai important este acela că, în Legea Ponta-Antonescu, repartizarea pe partide a mandatelor nu ţine cont de procentele obţinute la urne. De exemplu, dacă o asemenea lege ar fi fost aplicată la alegerile parlamentare din 2008,  PDL ar fi avut cu 19 deputaţi mai mult! Astfel, cu 32,36% la urne, PDL ar fi primit 42,09% din mandatele de la Camera Deputaţilor, faţă de 36,39% cât a primit. Şi PSD ar fi ieşit în avantaj, cu 5 mandate de deputat în plus (33,10% la urne, 36,07% mandate primite, 37,65% ar fi primit). În schimb, PNL ar fi pierdut 29 de deputaţi (18,57% la urne, 20,56% mandate primite, 11,70% ar fi primit).

Efectele Legii Ponta-Antonescu ar fi făcut ravagii şi la nivel local. În 2008, în judeţul Arad, PDL a obţinut 52,06% din voturi, dar ar fi câştigat toate cele şapte mandate de deputat (întrucât candidaţii săi s-au situat pe primul loc în toate cele şapte colegii). În schimb, 47,94% din arădeni (adică aproape jumătate) nu ar fi avut niciun fel de reprezentare parlamentară. Situaţie similară şi în alte judeţe: în Argeş, cu 45,39% din voturi (adică nici jumătate), PSD+PC ar fi câştigat opt mandate din nouă; în Satu Mare, cu 36,05% din voturi, UDMR ar fi câştigat patru mandate din cinci.

La aberaţii similare a dus o asemenea lege şi în Marea Britanie, singura ţară din Uniunea Europeană care mai foloseşte acest sistem. Important: la alegerile pentru Parlamentul European este interzisă folosirea sistemelor majoritare în toate cele 27 de state membre.

Şi atunci, ce-or vrea domnii Ponta şi Antonescu? Asta au înţeles ei printr-o „altfel de politică"? Dacă bezmetica lege va trece şi de Camera Deputaţilor, atunci chiar că merită revitalizată Piaţa Universităţii!

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite