România ca un recipient

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima tabletă din 2011 este o schiţă. Deşi mâzgălită de un amator, aceasta spune cât o mie de cuvinte. Tema este pariul anului 2011: astuparea găurilor prin care se risipeşte banul public.

Să ne imaginăm că bugetul României este un recipient. Dacă ar fi etanş, noi am fi o naţiune fericită. Dar recipientul are scurgeri. De fapt, e ciuruit de-a binelea!

Apelând la o foarfecă nepopulară, Guvernul s-a angajat să astupe câteva găuri. A redus salariile bugetarilor, ajutoarele sociale, pensiile nesimţite, a pus stop pensionărilor anticipate. În plus, dă semne că se ia la trântă cu evaziunea fiscală şi cu mafia concediilor medicale.

Guvernul se codeşte însă să astupe cea mai mare gaură din recipientul bugetar: corupţia propriului aparat funcţionăresc. Miliarde de euro se scurg prin fraudarea achiziţiilor publice. Statul vinde ieftin (energie, de exemplu) şi cumpără scump (kilometri de autostradă etc.). Face investiţii nesăbuite şi cheltuieşte enorm cu clientela de partid.

Aici trebuie să umble domnul Boc dacă vrea să-i fim solidari în aceste vremuri grele! Altfel, bunele sale intenţii vor mai fi crezute doar de propria-i clientelă. 

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite