Puciul ţigănesc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri după-amiază, puciştii au capitulat. Soarta lor politică aduce tot mai mult cu cea a „dinozaurului ţigan“, ultima descoperire a oamenilor de ştiinţă francezi.

Fosila a căpătat acest nume întrucât „seamănă cu verii ei din România". Puciştii chiar par a fi „verii ei din România".

Se încheie, aşadar, o ţigănie care s-a întins pe două luni, stricând vara naţiunii române. Sigur că vor începe alte şi alte ţigănii, dar e greu de crezut că în viitorul apropiat va mai fi loc pentru una atât de mare.

Grozăvia din iulie-august trebuie să-i fi uluit pe liderii politici europeni mai ceva decât cohortele de pirande şi puradei care, după deschiderea graniţelor, au dat iama pe bulevardele oraşelor din Occident. Ştiţi cum acţionează balaoacheşii: se agaţă de tine, îţi cer bani, insistă, devin agresivi, te înjură, te scuipă, îşi sfâşie cămaşa, îşi ridică fustele, îţi fură portofelul. Fac focul în faţă la Nôtre-Dame şi pun pirostriile pe Champs-Elysées. Iar dacă încearcă să intervină vreun poliţist, este stropit cu un jet de lapte ţâşnit din ţâţă de pirandă.

Recunoaşteţi scenele? Exact aşa au procedat puciştii lui Antonescu-Ponta-Voiculescu în aceste două luni de groază. Sau, cel puţin, aşa au apărut în ochii lumii civilizate. Exact la fel păreau să se deruleze lucrurile şi ieri, când PSD şi PNL erau cuprinse de febra boicotării sesiunii extraordinare a Parlamentului. Timp de o oră, nebunia a pus stăpânire pe Casa Poporului. Declaraţii războinice anunţau un nou jet de lapte de pirandă proiectat pe faţa naţiunii române. Victor Socaciu, manciurianul de serviciu al PSD, îi împărţea pe români în „cuvântători" (cei care au votat la referendum) şi „necuvântători" (cei care nu au votat).

Se profilau alte câteva zile de plumb, înainte ca o hotărâre a Curţii Constituţionale să fie pusă în aplicare. Plus o apăsare bolnavă pe creştetul poporului român, plus reacţii devastatoare dinspre Apus...

Când colo, ce să vezi? Brusc, totul a reintrat în normal. Senatori şi deputaţi ai USL au început să semneze condica de prezenţă, sala de plen s-a umplut, cvorumul s-a realizat fără probleme, decizia Curţii Constituţionale a fost citită, preşedintele ales revine la Cotroceni. Ce s-o fi întâmplat, oare, în acea oră astrală, încât războinicii USL au devenit gingaşi mieluşei?

Răspunsul va fi consemnat, probabil, în memoriile unor lideri social-democraţi din Europa Occidentală. Cum ar fi, de exemplu, germanul Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European. Sau austriacul Hannes Swoboda, preşedintele grupului social-democrat din Parlamentul European. Pe memoriile lui Victor Ponta nu ne putem baza, pentru că au toate şansele să fie ori plagiate, ori mincinoase. Probabil că vremelnicului preşedinte al PSD îi ţiuie şi acum urechile de la „sfaturile prieteneşti" pe care i le-au dat socialiştii europeni...

Memoriile lui Crin Antonescu nici măcar nu vor exista, pentru că încă nu s-a născut omul care să poată scrie în somn ori în timp ce joacă poker. Istoricii vor consemna doar laşitatea marelui luptător care, după ce şi-a aruncat partidul în cea mai nesăbuită aventură postbelică a PNL, a dispărut prin însorita Italie, să-şi odihnească oasele puciste...

Dacă francezii au avut dinozaurul ţigan, noi sigur am avut puciul ţigănesc!

Grigore Cartianu este director editorial "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite