Patriotul Pârţag-Vodă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai are cineva vreun dubiu că puciştii au dat foc la casă? Priviţi în jur: de o săptămână, de când a demarat planul loviturii de stat, totul a luat-o la vale.

Leul se prăbuşeşte de la o zi la alta, investitorii sunt consternaţi, iar România a devenit ţară de risc mare.

Ieri a intrat în scenă Angela Merkel, şeful de guvern al celei mai puternice ţări din Europa: Germania. Doamna Merkel mai trimisese un semnal către Guvernul Ponta în urmă cu două zile, dar de astă-dată a schimbat tonul faţă de Guvernul Ponta, trecând de la „îndoieli" şi „îngrijorare" la „inacceptabil". „Cancelarul consideră inacceptabil ca principiile de bază ale statului de drept să fie încălcate într-o ţară membră a Uniunii Europene. Demersurile Guvernului român condus de premierul Victor Ponta şi procedura de destituire a preşedintelui Traian Băsescu sunt inacceptabile", a declarat cancelarul german.

Reacţia lui Victor Ponta a fost nu doar ţâfnoasă, ci de-a dreptul grosolană. Acest Pârţag-Vodă, născut dintr-un accident politic, s-a răţoit la Frau Merkel ca la Miţa Baston de la capu' dealului: „Bănuiesc că nu doamna Merkel o să voteze pe 29 iulie. Doamna Merkel şi creştin-democraţii germani - pentru că doar ei sunt cei care îi ţin partea domnului Băsescu şi PDL - sunt cei care au crezut totdeauna în austeritate, în tăieri. E adevărat, austeritate mai mult în România şi în Grecia şi în Italia şi în Spania, mai puţin la dânşii... în timp ce restul Europei spune un singur lucru: că suntem în standarde europene şi că problema poate fi rezolvată doar de locuitorii României". Apoi, Ponta a plusat: „Sunt convins că pe 30 iulie niciun creştin-democrat german nu o să-şi mai permită să jignească poporul roman vorbind despre dictatură. Ce, suntem colonie?"

Hopa, s-a trezit naţionalismu-n izmenele lui Pârţag-Vodă! Ce, suntem colonie? Asta a înţeles „micul Titulescu" din avertismentul Angelei Merkel. A-i cere jalnicului pucist să respecte regulile statului de drept este un afront tratat cu arţag: ce, trebuie să ne închinăm la Înalta Poartă, ca pe vremea fanarioţilor?!

Naţionalismul de gang, îmbrăcat în haina patriotismului, este noua jucărie a lui Ponta. O jucărie periculoasă, care - căzută în mâna unui iresponsabil - poate produce multe nenorociri. De aceea trebuie să-i dea cineva peste mână cât nu e prea târziu!

Că Pârţag-Vodă este un mincinos notoriu, nici nu mai trebuie demonstrat. Nu e zi de la Dumnezeu în care tânăra speranţă a social-democraţiei româneşti să nu siluiască adevărul. Ieri, de exemplu, a spus că „doar doamna Merkel şi creştin-democraţii germani îi ţin partea domnului Băsescu". Aşa o fi, oare? Iată ce a declarat liderul social-democraţilor din Bundestag-ul german, Frank-Walter Steinmeier: „Este inacceptabil să restrângi în doar câteva zile atribuţiile Curţii Constituţionale, să adaptezi procedurile parlamentare scopului tău şi să ocupi funcţii importante peste noapte. Pe scurt, normele democratice şi standardele parlamentare sunt suprasolicitate şi încălcate". Asta o spune colegul de social-democraţie al domnului Ponta!

Şi asta nu e totul. Un alt pucist al acestor zile, Crin Antonescu, nu este singurul liberal de vază al acestei planete. În Germania, de exemplu, există un anume Guido Westerwelle, ministru de Externe al Guvernului Merkel. Frăţia liberală nu l-a oprit pe Herr Westerwelle să declare: „Încălcări serioase ale legii sau ale spiritului comunităţii de valori europene ridică semne de întrebare în chestiunea capacităţii României de a face ultimii paşi ai procesului de integrare europeană". Und so weiter.

Aşadar, doar doamna Merkel şi creştin-democraţii germani...

Grigore Cartianu este redactor-şef "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite