O viziune liberală despre libertatea presei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai năpăstuiţi după încheierea Alianţei PNL-PC nu sunt nici liberalii (nevoiţi să înghită broasca râioasă a logodnei cu turnătorul Felix), nici „conservatorii“ (pentru că şi-au consolidat statutul de cocotă întreţinută de tot felul de hăjmăndăi), ci ziariştii din trustul Intact.

La negocierile cu PNL, reprezentanţii PC au pus pe masă argumentul lor forte: Antenele şi „Jurnalul Naţional". Câţiva fruntaşi liberali, inclusiv Crin Antonescu, au luat în serios oferta şi au transformat-o în instrument de convingere a colegilor mai puţin entuziaşti.

Pledoaria mediatică a liderului PNL a fost taxată prompt de deputatul Adriana Săftoiu: „Atunci, decât să facem alianţă cu Voiculescu şi Antenele, mai bine să facem cu Partidul Poporului şi cu OTV. Să vedeţi atunci procente!" - consemnează „Gândul". Intervenţia iritată a Adrianei Săftoiu arată că adevărata miză a lui Antonescu a fost asocierea cu televiziunile lui Voiculescu, nu cu partiduleţul acestuia.

Şi ajungem la miezul dureros al lucrurilor: modul în care nişte şefi de partide privesc statutul presei în România. La Dan Voiculescu, nicio surpriză: acesta şi-a pus deseori trustul de presă în coşul negocierilor. La naşterea Alianţei PSD+PC, pentru alegerile din 2004, zestrea lui Felix a fost trustul de presă şi nimic altceva, căci procentele din sondaje nu se vedeau nici cu lupa. Iar darul primit de la Adrian Năstase a fost spectaculos: 32 de locuri în Parlament.

Acum, Crin Antonescu recurge, senin, la acelaşi tip de contabilitate: sprijinul mediatic al trustului Intact valorează 21 de locuri eligibile pentru Parlament. Partea politică nu ne priveşte; să-l judece colegii lui, liberalii, am putea spune. Dar partea mediatică este năucitoare. Aşadar, Crin Antonescu nu are nicio strângere de inimă să parafeze o înţelegere prin care televiziunile şi ziarele lui Dan Voiculescu (exceptându-le pe cele de sport) sunt puse în slujba unei alianţe politice. Interesantă viziune despre libertatea presei la un lider de partid liberal!

P.S. În plan politic, Crin Antonescu comite o grosolănie sugerându-le lui Varujan Vosganian şi Adrianei Săftoiu să plece din partid. Iar ingratitudinea arătată fostului preşedinte al PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, arată că leii şi tigrii invocaţi de Ludovic Orban sunt, adesea, nişte nesuferite de hiene. Sconcsul stă pe margine şi filmează!. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite