O taxă de balamuc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taxa de solidaritate are toate şansele să devină o mare gogoaşă. Pornită vijelios, iniţiativa a derapat deja spectaculos, ajungând în zona ridicolului.

Totul a pornit de la o declaraţie făcută de Victor Ponta săptămâna trecută. Premierul a spus că Guvernul analizează varianta impozitării suplimentare, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 de  lei pe lună, echivalentul a 1.000 de euro. Sistemul ar putea fi aplicat începând de anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar, a precizat preşedintele PSD.

Iniţiativa l-a surprins pe Crin Antonescu, lider al PNL şi partener de guvernare al lui Ponta. Aflat la Arad, acesta a reacţionat iritat: „Taxa asta de solidaritate e totuşi o formulă care excede înţelegerea noastră pe formula fiscală. Din punctul ăsta de vedere, dacă nu sunt argumente foarte concrete, eu unul nu susţin o asemenea măsură". Era prima fisură vizibilă în combinaţia ideologică stânga-dreapta a Guvernului Ponta. Şi era bine că aripa dreaptă a USL nu permite o alunecare excesivă spre stânga.

Duelul din cadrul Uniunii Social-Liberale s-a ascuţit şi mai tare după intervenţia părintelui spiritual al PSD, Ion Iliescu. „De ce această protecţie a celor care câştigă...  chiar dacă câştigă pe merit... câştigă mai mult? De ce să nu contribuie mai mult la susţinerea serviciilor publice? Nu-i înţeleg, pur şi simplu. Ce are cu concepţiile liberale această aliniere a taxei unice, a impozitării procentuale unice? Nu are nimic cu liberalismul treaba aceasta... şi cu funcţionarea democratică a statului", a luat viteză Ion Iliescu.

Până aici, toate au o logică. Victor Ponta tânjeşte după o guvernare de stânga, Crin Antonescu dă semne că nu renunţă la componenta de dreapta, iar Ion Iliescu înfierează tot ce contravine gândirii sale bolşevice. Scenariul se goleşte însă de orice logică politică atunci când copreşedinţii USL oferă naţiunii două noi intervenţii pe această temă.

La Iaşi, Crin Antonescu a uitat ce declarase la Arad, aşa că a anunţat ferm: va susţine taxa de solidaritate promovată de PSD, „chiar dacă unii sunt supăraţi din această cauză, iar alţii chiar indignaţi" (adânc!). Muştruluiala primită de la Ion Iliescu pare să fi moleşit vâna de dreapta a liderului liberal...

Victor Ponta a conferit balamucului o nouă dimensiune, anunţând că profesorii nu vor fi vizaţi de noua taxă, nici măcar cei cu venituri de peste 1.000 de euro! Carevasăzică, mai întâi au fost separaţi bugetarii de cei din mediul privat, iar acum aplicăm legea doar la unii bugetari. Discriminare mai clară nici că se poate. O astfel de lege nu va trece niciodată de Curtea Constituţională.

Dacă vrea să taie din veniturile unor bugetari privilegiaţi, Guvernul o poate face prin măsuri administrative directe, nu prin legi bezmetice, aplicate discreţionar.

Grigore Cartianu este Redactor-şef "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite