O ţară fără Vanghelion

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă nici Vanghelionul nu se mai ţine în acest an, înseamnă că dimensiunile crizei sunt, într-adevăr, apocaliptice!

Te-ai fi aşteptat să pice firmele ca popicele, să nu fie bani de pensii, să iasă în stradă salariaţii care nu şi-au primit leafa de trei luni. Nu era o surpriză nici dacă aflai că nu mai au românii bani de Revelion. Dar niciodată nu te puteai gândi că se închide Vanghelionul! Părea atât de înfipt în cultura de Ferentari, încât nicio criză planetară nu poate să-l trimită la culcare. Au făcut-o însă sponsorii, care au anunţat că nu mai dau bani pentru danţuri în jurul oalei cu sarmale.

Şi totuşi, s-a întâmplat. După opt ani de domnie a manelelor (întrerupte, din când în când, de cântăreţi frecventabili), Pavilionul Romexpo are parte de un An Nou liniştit. Pensionarii nu se vor mai călca în picioare pentru un bilet de acces la tigaia cu cârnaţi a lui jupân Vanghelie, iar tinerii vor alege, poate, locuri în care se ascultă muzică bună.

Ciudat pare a fi momentul anunţului făcut de Primăria Sectorului 5. Are legătură această decizie cu alegerile prezidenţiale? Dacă da, ar fi îngrozitor. Sper că organizarea Vanghelionului nu depinde de numele preşedintelui ţării. Altfel spus, că sponsorii nu se orientează după titularul de la Cotroceni.

Logica spune că un preşedinte „de altă culoare" nu poate pune beţe-n roate unei paranghelii de tip Anul Nou. De altfel, în ultimii cinci ani, domnul Vanghelie a făcut la Romexpo ce i-a poftit inimioara. Îîn schimb, e posibil ca, în viziunea „primarului care este", un preşedinte să influenţeze favorabil opţiunea unor sponsori. Sau, cel puţin, aşa lasă de înţeles momentul ales pentru anunţarea anulării Vanghelionului.

Întrebare cu răspuns la cititori: dacă ieşea preşedinte Mircea Geoană, rămânea cumva în picioare Vanghelionul? Întrebarea are legătură şi cu ce s-a întâmplat, după alegeri, în trustul lui Sorin Ovidiu Vîntu. Mai exact, cu anunţul renunţării la unele publicaţii. De ce nu a fost luată/comunicată această decizie înainte de aflarea câştigătorului din cursa prezidenţială?

Ar fi grav dacă existenţa - naturală sau artificială - a unui ziar, ca şi a unui Revelion, depinde de subvenţia subterană girată de numele unui preşedinte.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite