O ţară fără Constituţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea golănie politică a anului continuă.

Constituţia a fost trimisă la culcare, ieri, prin Ordonanţă de Urgenţă dată de Guvernul Ponta. Coţcăria ar fi putut fi reclamată la Curtea Constituţională de Avocatul Poporului, cu o condiţie: acesta să nu fi fost decapitat cu o zi înainte printr-o altă năzdrăvănie a Parlamentului (acţiune complet ilegală). De-acum, Parlamentul poate să adopte orice hotărâre, oricât de neconstituţională - nimeni nu i se va mai putea opune. Iar Guvernul poate să adopte orice Ordonanţă de Urgenţă, oricât de neconstituţională - nimeni nu-i mai poate sta în cale. După numai două luni de regim USL, Constituţia a devenit o cărticică inutilă.

Planul ticluit de Dan Voiculescu merge precum tancul sovietic: calcă totul sub şenile - oameni, legi, regulamente. Unul dintre beneficiarii planului este Crin Antonescu, care din senator cu 1% prezenţă în Parlament s-a trezit preşedinte al Senatului, adică omul numărul 2 în stat. Cum suspendarea lui Traian Băsescu pare de neevitat, Crin Antonescu va ajunge preşedinte interimar al României. Iată-l, aşadar, şi şef al statului!

Nu strică să ne amintim situaţia de la care am pornit în noiembrie-decembrie 2009, în urma alegerilor prezidenţiale: 1. Traian Băsescu; 2. Mircea Geoană; 3. Crin Antonescu. Imediat după alegeri, funcţiile din stat au reflectat situaţia de la prezidenţiale: Băsescu - preşedinte al României, Geoană - preşedinte al Senatului. În 2011 a fost schimbat Geoană, în 2012 este pe cale să fie eliminat Băsescu - şi unul, şi altul la iniţiativa PSD, cu susţinere PNL. Iată cum Antonescu, prin uneltiri politice, ajunge de pe poziţia a treia în cea mai înaltă funcţie din stat!

Şi ar mai fi o observaţie legată de Crin Antonescu, preşedintele-fără-alegători: liderul PNL va deveni şef de stat fără să fi câştigat măcar colegiul în care a candidat pentru Parlament! Concurând într-un colegiu din Sectorul 1 al Capitalei, Antonescu a fost surclasat de ministrul-ziarist Ionuţ Popescu.

Îngrijorarea românilor interesaţi să trăiască într-un stat de drept este dublată de tăcerea în care s-au cufundat instituţiile abilitate să apere legea. Când vezi atâtea acte de banditism politic în doar câteva zile, te-ai aştepta la acţiuni ferme din partea Parchetului şi a Curţii Constituţionale. Treaba procurorilor este să intervină rapid pentru a stopa încălcarea legii. Rostul judecătorilor constituţionali este să judece în regim de urgenţă acuzaţiile de neconstituţionalitate, pentru a nu permite ca decizii ilegale să-şi facă efectul.

Dar procurorilor le e teamă încă să se apropie de muşuroiul cu politicieni, iar judecătorii Curţii Constituţionale par timoraţi de asediul sub care s-au aflat în ultima vreme. Sunt slăbiciuni instituţionale care arartă rahitismul statului de drept. Iar pentru asta este responsabil şi preşedintele Băsescu, care timp de câţiva ani a avut la dispoziţie toate pârghiile instituţionale pentru a reforma şi întări statul, dar se vede treaba că a dat greş.

Acestui eşec îi pică victime - la primul strănut al USL - nu doar instituţii fundamentale ale statului, ci şi însuşi Traian Băsescu. E drept că nota de plată o vom deconta tot noi, cetăţenii români.

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite