O fotografie a crizei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forumul ziarului este o adevărată mină de aur

Formula e aceeaşi ca la căutarea metalului nobil: treci prin sită tone de steril pentru a găsi un grăunţel de aur.

Aşa fac eu de obicei: parcurg în viteză sute de mesaje pentru a descoperi câteva preţioase. Ieri am dat peste „grăuntele de aur": un text semnat „Emil". Merită să-l citim împreună.

„Mesaj pentru cei de bună-credinţă, care nu înţeleg fenomenele economice, dar scriu pe forum.

I. Bugetul statului este alimentat din taxe şi impozite, în special din TVA şi impozitul pe salariu.

1. Din cauza crizei economice mondiale, românii care lucrează în străinătate nu au mai trimis bani acasă. În 2006 şi 2007 au trimis circa opt miliarde de euro anual. Cu aceşti bani, rudele din ţară şi-au cumpărat case, maşini, electronice, haine, mâncare. Din TVA-ul obţinut în urma acestor cumpărături, bugetul a colectat circa două miliarde de euro.

2. În anii 2006-2007, băncile dădeau credite doar cu buletinul. Din banii împrumutaţi, românii şi-au cumpărat case, maşini, electronice, haine, mâncare. Din TVA-ul acestor operaţiuni, bugetul a mai fost alimentat cu alte câteva miliarde de euro.

3. În anul 2009, criza a ajuns şi în România. Multe firme şi-au închis porţile, au avut venituri mai mici, au dat salarii mai mici, nu au mai plătit contribuţiile către stat. În consecinţă, s-au redus şi încasările la buget din impozitul pe salariu.

În anii 2009 şi 2010, bugetul a fost privat de multe miliarde de euro care se încasau în anii 2006 şi 2007.

La aceasta s-au mai adăugat şi creşterile nesustenabile de salarii şi pensii, angajarea nesăbuită a câtorva sute de mii de bugetari (...)

II. Bugetul de pensii provine din contribuţiile salariaţilor de astăzi la fondul de pensii.

Banii se colectează astăzi de la salariaţi şi sunt plătiţi tot astăzi pensionarilor.

Pensiile nu se plătesc din depozite constituite de pensionari pe durata activităţii.

1. Numărul pensionarilor a crescut foarte mult.

2. Numărul salariaţilor a scăzut foarte mult.

3. Multe firme nu-şi plătesc contribuţiile către stat.

De aici a provenit un deficit de peste un miliard de lei pe lună, adică trei miliarde de euro pe an. Atunci când bugetul de stat era excedentar, acesta alimenta deficitul fondului de pensii. Dar acum, când bugetul de stat este deficitar, nu mai poate acoperi deficitul fondului de pensii (...)"

Şi calculele continuă. Nu sunt tocmai riguroase, dar au o bază reală. Acestea sunt fenomenele, observate corect de „Emil", care reuşeşte să fotografieze criza. Cititorii sunt deseori mai raţionali decât politicienii, ziariştii sau analiştii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite