O afină guvernamentală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Graţie unui scurtcircuit survenit în maşinăria de sifonat bani publici, tupeul clientelei de partid a căpătat nume şi chip: Daniela Andreescu.

Cuconiţa s-a supărat foc pe fostul ei şef, Emil Boc, care acum două luni a revocat-o din fruntea Secretariatului General al Guvernului. Drept urmare, doamna Andreescu a anunţat că-i va da în judecată atât pe primul-ministru, cât şi pe şefii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care au îndrăznit să suspecteze un conflict de interese în cazul secretarului general al Guvernului.

Probabil că nesimţirea unui hârciog-de-partid - specie rezistentă la tratamentele unei democraţii şubrede - este direct proporţională cu anii petrecuţi în sistem. Doamna Andreescu pescuieşte în apele tulburi ale politicii de aproape două decenii. După un stagiu de acomodare pe la sindicate (1990-1994), a găsit uşa de intrare în Guvern, ca director adjunct în Ministerul Muncii (1994-1997). De atunci s-a mai „lipit" de alte două ministere: cel al Industriei şi Comerţului (1997-1998) şi cel al Justiţiei (2000-2002), revenind pentru un nou stagiu în Ministerul Muncii (2005-2007). Cartea de vizită i-a fost îmbogăţită cu escala de la Cotroceni, unde 14 luni a fost consilier de stat în Administraţia Prezidenţială (2007-2009). După toate aceste reuşite, cei trei ani ca secretar general al Guvernului (ianuarie 2009 - noiembrie 2011) au fost încununarea firească a unei cariere de succes în România infectă, cea în care şmecherii prosperă, iar bunul-simţ îţi garantează suferinţa.

Să tragem linie: Daniela Andreescu a activat în structuri guvernamentale sub trei preşedinţi (Iliescu, Constantinescu, Băsescu) şi sub cinci prim-miniştri (Văcăroiu, Ciorbea, Năstase, Tăriceanu, Boc). Toţi aceşti bravi oameni de stat i-au apreciat expertiza juridică şi i-au remarcat caracterul impecabil. Un caracter care a îndemnat-o ca, în cei aproape trei ani petrecuţi la Palatul Victoria, să-şi angajeze în propria-i subordine cele mai dragi rubedenii: fiica (pe post de consilier), fiul vitreg (consilier), cumnatul (director), finul (director) şi fina (consilier). Nu şi-a uitat nici soţul, căruia i-a dat în folosinţă, în condiţii extrem de generoase, spaţii ale Protocolului de Stat (RAAPPS), instituţie coordonată direct şi discreţionar de doamna secretar general. De zestrea RAAPPS s-a bucurat şi fiica doamnei Andreescu, care nu se putea mulţumi doar cu o funcţie de consilier guvernamental.

Daniela Andreescu este fotografia fidelă a omului-sistem. „S-a învârtit" în toate guvernările, şi-a aranjat neamurile cu funcţii şi cu contracte nesimţite de la stat, iar când, după două decenii, cloşca este scoasă de pe cuibarul cu ouă de aur, cotcodăceşte de parcă a fost jumulită de pene mai ceva decât ciocănitoarea Woody! Auzi, madam trece la ofensivă, madam face pe dura, madam dă în judecată... Cică neamurile sale, bine hrănite pe banii noştri, nu-i sunt rude, ci afini! Şi când te gândeşti că, printre numeroasele joburi guvernamentale, preţioasa doamnă Andreescu a mai funcţionat vreo câţiva ani şi ca judecător...

Dacă România va fi reformată vreodată, nu cumva să fie lăsată pe margine doamna Andreescu! Patria noastră nu-şi poate permite să neglijeze o aşa competenţă... 

Grigore Cartianu este redactor-şef Adevărul

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite