Nişte mafioţi atât de patrioţi...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul „Corupţie la vamă" arată ce se întâmplă când deranjezi cuibul de viespi: ies toate la atac, activându-şi acul cu venin.

Pe cine înţeapă? Pe cine prind. Uneori, pe cel care le-a stricat cuibul, alteori, pe cine se nimereşte prin zonă. În demenţa bătăliei pentru supravieţuire, viespile se atacă şi între ele.

Ultima reprezentaţie au dat-o doi oameni ai sistemului: Marius Ungureanu şi Vasile Marica. Primul a fost şeful Vămii Giurgiu, celălalt este liderul sindicatului Sed Lex, apărătorul vameşilor din România.

Ungureanu este un mafiot dovedit. Faptele sale de corupţie, derulate ani de zile la frontiera româno-bulgară, i-au adus patru luni de arest preventiv, precum şi o condamnare de un an şi opt luni cu suspendare. Ani de zile, Ungureanu fusese creierul traficului cu ţigări, alcool şi droguri prin Vama Giurgiu. „Era cel mai mare traficant din vamă", zice inamicul său, Vasile Marica.

Dar nici liderul sindical nu pare să fi fost Maica Tereza. Acuzaţiile pe care i le aduce Marius Ungureanu - care trebuie luate cu rezerva urii instalate temeinic între cei doi - ar putea fi buzduganul care anunţă lucruri ceva mai concrete, cum ar fi niscaiva probă. Sigur că şi o mărturie poate deveni probă în anchetă, însă numai coroborată cu alte dovezi: mărturii independente, înregistrări audio/video etc.

Până una-alta, reţinem teoria lui Ungureanu: „În 1996 l-am cunoscut pe domnul Marica Vasile. Prezentându-se ca un om cu relaţii şi cu putere în Direcţia Vămilor de atunci, în perioada 1997-2002 i-am dat bani, vreo 2.000-2.500 de dolari pe lună. Aceeaşi sumă îi dădea şi Cristoi Robert. Marica lucrează prin interpuşi în sistemul de colectare a şpăgii şi oferă promovare pe post, protecţie în caz de restructurare. Are oameni şi în comisiile de disciplină".

Până aici, perfect credibil, dar încă nedovedit. Următoarea frază, „Marica a înfiinţat, a organizat şi este principalul beneficiar al acestui sistem", pare însă rezultatul vechii duşmănii dintre cei doi. Dacă există un „principal beneficiar", acela ar trebui să aparţină administraţiei vămilor, nu sindicatului. Directorii numesc şefii de vămi, deci ei fac servicii care pot fi cântărite în roabe de bani. Logica spune că „principalul beneficiar" trebuie căutat în spectrul politic. Sindicaliştii lui Marica se încadrează mai degrabă în categoria „beneficiari".

Când Marica şi Ungureanu se acuză reciproc, probabil că au dreptate amândoi. Iar noi suntem spectatorii unui film cu mafioţi şi contrabandişti, dintre care unii mai apar şi pe la televizor ca să ne explice cum stă treaba cu moralitatea în ţara asta. Şi, evident, cât sunt ei de patrioţi... 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite