Ne-aţi furat şi stadioanele!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este ca o nuntă: începe vesel şi se sfârşeşte trist.

De la chiotele mesenilor şi pupăturile cumetrilor până la cearta pe banii adunaţi cu strigături - „la spartul nunţii, în ogradă" -, drumul e scurt şi accidentat.

Cât ne-am mai bucurat când am reuşit să inaugurăm, în doar două luni, trei stadioane! Trei bijuterii în tot atâtea oraşe: Bucureşti, Ploieşti şi Cluj-Napoca. Am avut şi pelerinaje prin noile „catedrale ale sportului", cu zeci de mii de oameni mândri că urbea lor are, în sfârşit, arenă de nivel occidental.

Am văzut bucuria asta pe feţele oamenilor într-o superbă seară de august, când s-a deschis publicului „Arena Naţională", ridicată pe ruinele fostului „23 August". Oameni de toate vârstele, de la bunicii care au văzut multe inaugurări la viaţa lor până la nepoţeii pe care îi duceau în cârcă. Nimic nu mă îngrozeşte mai mult decât dezamăgirea pe care o simt acei oameni acum, când află câte ticăloşii se ticluiesc în umbra marilor arene.

„Arena Naţională" a pornit cu o mare hoţie: costul lucrării - 234 de milioane de euro, dublu faţă de lucrări similare din Europa. Mândria de a avea un stadion modern a amortizat însă şocul unei asemenea dezvăluiri. Oamenii şi-au zis: s-a furat, nu s-a furat, bine că s-a făcut! Era un pas înainte faţă de cazul altor investiţii publice, când banii au fost tocaţi, dar lucrarea nu s-a făcut.

Adevăratul şoc a venit la începutul toamnei, în seara inaugurării oficiale. Era un meci cu miză, România - Franţa, dar atenţia celor 55.000 de spectatori şi a milioanelor de telespectatori era atrasă mai ales de noua arenă. Şi atunci s-a produs nenorocirea: gazonul a cedat de la primele pase, iar după zece minute arăta ca un câmp bombardat.

Atunci, milioane de oameni au simţit o umilinţă fără margini. Acceptaseră să fie plătită din banii lor o mare investiţie. Îşi înghiţiseră furia când preţul a fost dublat. Se abţinuseră de la sudalme când inaugurarea a fost amânată din cauza incapacităţii FRF de a face un contract-beton cu omoloaga din Argentina. Dar asta, cu gazonul, era prea mult! Huiduielile au răsunat atunci, la inaugurare, ca un ecou al zecilor de mii de palme pe care oamenii din tribune le dădeau hoţilor şi proştilor care le stricaseră seara.

Duminica trecută s-a întâmplat şi la Ploieşti. Am aflat cu toţii că degeaba avem stadioane moderne dacă nu avem oameni capabili să le administreze. Primărie, cluburi, firme de badigarzi, Federaţie, Ligă - toate şi-au demonstrat incompetenţa într-o seară de sfârşit de octombrie. Şi astfel, un mare stadion va fi interzis fie fotbalului, fie suporterilor.

Şi acum, Clujul! (Asta aşa, ca să nu se mai audă de peste Carpaţi: vai, miticii!...) Radu Bica, viceprimarul oraşului ardelean, s-a repezit la şpagă ca guvidul la momeală. Aşa înţelegea dobitocul că trebuie administrată o investiţie de 36 de milioane de euro din bani publici: încredinţând-o unei firme printr-o licitaţie trucată. Şi după aia ne mirăm că firma nu-şi face treaba, aşa cum nici badigarzii din Ploieşti nu şi-au făcut treaba...

Pe axa Bucureşti - Ploieşti - Cluj-Napoca am aflat cum toată mândria noastră se poate face pulbere în numai două luni. Lăcomia şi prostia unor indivizi amorali au transformat nunta în balamuc. 

Grigore Cartianu este redactor-şef "Adevărul".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite