Mişcarea Meleşcanu şi lovitura Costin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, pe scena publică au fost executate două mişcări spectaculoase: numirea lui Teodor Meleşcanu la şefia Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi reţinerea de către procurori, pentru 24 de ore, a secretarului de stat pentru revoluţionari, George Costin.

Carevasăzică, un senator PNL a primit o funcţie-cheie, iar un demnitar PDL a ajuns după gratii. Frumoasă expresie a dictaturii portocalii...

Pe când toată ţara vuia pe tema numirii lui Meleşcanu, câţiva reporteri au avut inspiraţia de a-i lua părerea şi preşedintelui PNL, Crin Antonescu. Răspunsul acestuia a picat ca o frunză care, după ce a părăsit copacul, nu ştie unde va ateriza: într-un lan de maci sau în privata vreunui megieş. „N-am nicio informaţie în sensul acesta, n-am niciun comentariu de făcut", a spus Antonescu. Cam neinformat pentru un şef de partid... Aşa se întâmplă când te trezeşti prea târziu...

Traian Băsescu a făcut o mutare inteligentă, prin care îşi respectă promisiunea de a pune la conducerea serviciilor secrete politicieni din Opoziţie. Inspirată a fost şi alegerea omului pentru şefia SIE: Băsescu a ignorat gaiţele de partid şi a optat pentru un politician sobru, echilibrat, capabil să poarte un dialog fără să ţipe sau să scuipe, cum fac tot mai multe vuvuzele politice. Fost ministru de Externe, Teodor Meleşcanu a arătat că te poţi manifesta decent şi la Putere, şi în Opoziţie. Acum, el chiar pare să fie omul potrivit la locul potrivit. În plus, poate asigura continuitatea la şefia SIE chiar şi în eventualitatea unei rocade la guvernare.

O lovitură paralizantă au dat şi procurorii anticorupţie care l-au băgat ieri la zdup pe George Costin, şeful unei fabrici de revoluţionari care a tocat sute de milioane de euro de la bugetul statului. A fost o excelentă ocazie pentru ca prim-ministrul Mihai Răzvan Ungureanu să-l demită de la şefia Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor. Rămâne un mister de ce Emil Boc n-a reuşit acest lucru, dar e bine că se întâmplă măcar acum. Dacă Justiţia va duce cazul până la capăt, atunci putem spune că ne aflăm pe drumul cel bun.

Fac pe această cale un apel la Teodor Mărieş să renunţe la greva foamei, care nu mai are niciun temei. Chiar dacă e îmbrăcată în motivaţii zornăitoare, miza demersului său este pur materială, exprimând un interes de grup. A solicita privilegii de tip revoluţionar în 2012, când un tovarăş al său este arestat pentru afaceri mafiote cu certificate de revoluţionar, este nu doar o blasfemie, ci chiar un abuz.

Grigore Cartianu este redactor-şef Adevărul

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite