Ministrul Funeriu a apucat taurul de coadă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cangrena învăţământului românesc este atât de avansată, încât e nevoie de tratament intensiv. Nu mai merge cu calmante, e nevoie de chimioterapie!

Dar are cine s-o facă? Avem politicieni capabili să spună stop şi să construiască un sistem deştept şi durabil? Ultimii 12 ani ne spun că nu. Seria nesfârşită de reforme - colegii mei au numărat 140 de modificări „revoluţionare" - este oglinda neputinţei, haosului, relei-credinţe şi prostiei.

Faţă de predecesorii săi, ministrul Daniel Funeriu are un merit indiscutabil: a încercat să elimine copiatul de la Bacalaureat. A luat măsuri pentru a stopa fraudarea examenului. În bună măsură, a reuşit. Dar nu în totalitate. Procentul corect de promovabilitate ar fi, probabil, undeva pe la 20-25%; restul până la 44,5%, cât s-a anunţat oficial, înseamnă tot furatul căciulii.

Când a promis reformarea şcolii româneşti, Funeriu a intrat în arenă cu gândul de a apuca taurul de coarne. Tot ce a reuşit a fost să-l apuce de coadă. Şi ştiţi ce face taurul dacă-l apuci de coadă: se propteşte pe picioarele din faţă şi te izbeşte cu copitele din spate. Asta păţeşte şi Funeriu acum: ia copite-n faţă. Dacă stătea cuminte şi nu deranja marea industrie a copiatului, stătea liniştit. Nu-l înjura nimeni şi nici nu scria măscări unioniste - ...U...E, Funeriu! - pe zidurile şcolilor. Necazul e că taurul nu mai poate fi lăsat să-şi facă de cap. Marea victorie va fi când îl va apuca, totuşi, cineva de coarne.

O reformă profundă trebuie să revitalizeze cele nouă luni de şcoală, nu doar cele două-trei săptămâni de examene. Înseamnă să scoatem copii deştepţi, bine pregătiţi, nu doar să depistăm lichele şi impostori. Înseamnă să-i trimitem la sapă, la şaibă sau la cules căpşuni pe elevii care vânează diplome fără a şti tabla înmulţirii. Înseamnă să-i încurajăm, să-i cointeresăm şi, la nevoie, să-i obligăm pe profesori să facă performanţă şcolară, iar pe iresponsabili să-i scoatem din sistem. Asta înseamnă să apucăm taurul de coarne! Până una-alta, să ţinem bine de coadă, să nu ne scape şi asta...

Salut atitudinea doamnei Victoria Revencu Dobrovolschi, directoarea Liceului „Ioan Slavici" din Timişoara, care şi-a anunţat demisia din învăţământ pentru că la şcoala sa a fost promovabilitate zero. Dacă n-a reuşit performanţă, măcar are demnitate!

Şi o vorbă pentru părinţi. Doamnelor şi domnilor, soluţia nu este „îndulcirea" profesorului pentru o notă mai bună! Acesta este cel mai mare rău pe care-l puteţi face copilului dvs.! Cu sau fără „atenţie", există o singură cale prin care dascălul vă poate ajuta copilul: să-l înveţe carte! Să-i predea materia cum se cuvine, să fie sever, dar drept, să-şi facă meseria cu pasiune, ca şi cum toţi elevii din clasă ar fi copiii săi. Nu cumpărarea notelor e soluţia! Nu generozitatea arătată în carnetul de note, ci generozitatea în efortul de a-i învăţa carte pe copii! Decât să-i dai unui elev 10 pe linie şi să-l laşi neputincios în faţa examenelor, mai bine îi dai 7 şi-l ajuţi să fie pregătit pentru orice examen! Dacă-l laşi corigent, îl obligi să înveţe şi, astfel, îi dai o şansă. Dacă-l treci clasa pe ochi frumoşi, îl condamni la eşec.

Îmi scot pălăria în faţa elevilor care au luat 10 la Bac. Le zic bravo şi celor care au luat 9, 8 sau 7. Ei sunt nişte învingători. Au învăţat deja că în viaţă important e să izbândeşti, nu să te smiorcăi.

Ultimul cuvânt îl are un cititor: „Desfiinţaţi 70% din licee şi faceţi şcoli de meserii! Nu scoateţi absolvenţi de liceu fără pregătire, ci învăţaţi-i să muncească!". 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite