Mineriada perpetuă a clanului Cozma

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vi s-a făcut dor de Miron Cozma?

Mai are un pic şi-i expiră interdicţia de a pune piciorul în Capitală, aşa că după 1 decembrie 2012 îl vom putea vedea defilând victorios prin Piaţa Universităţii. Dacă vrea, poate să meargă şi la Palatul Victoria, să-şi aducă aminte cum a dat jos guverne cu târnăcopul, spre bucuria rânjită a lui Ion Iliescu.

Acum, Miron Cozma ne ameninţă cu iminenta sa înscăunare ca preşedinte al României, în urma unor alegeri pe care le va câştiga triumfal. Antrenamentul şi-l face în cercuri penale, pentru a nu-şi pierde abilităţile de mare infractor. Până acum era cunoscută frăţia interlopă cu revoluţionarul constănţean George Bosânceanu, una dintre căpuşele apărute în decembrie 1989. Cozma a încercat să apere cu pieptu-i de aramă afacerile ilegale ale lui Bosânceanu, dar de data asta n-a mai speriat pe nimeni. Între timp, muşchii i s-au atrofiat, iar Marele Ortac a devenit o caricatură cu pretenţii anarhiste.

Noutatea vine din familia derbedeului cu lămpaş, semn că aşchia nu sare departe de trunchi. Dan Cozma, fiul fostei căpetenii a hoardelor minereşti, a fost reţinut ieri la Timişoara şi audiat de poliţiştii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate. Cozma-junior este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală. Schema era simplă: beizadeaua lui Miron Cozma şi tovarăşii săi aduceau marfă din China (via Ungaria), dar declarau că o aduc din Italia. Documentele originale erau distruse şi înlocuite cu acte contrafăcute, iar marfa era vândută prin societăţi fictive.

Dacă existau dubii de natură legală, acestea au fost spulberate de marele legalist Miron Cozma. Deşi a trecut pe la Facultatea de Drept doar pentru a-i cotonogi pe studenţi, Cozma-senior a lămurit două dosare într-o singură frază: „Aşa au început şi cu mine, am făcut zece ani de puşcărie degeaba!"

După mintea odihnită (la puşcărie) a lui Miron Cozma, Justiţia aservită regimului Constantinescu l-a persecutat pentru a-i opri ascensiunea implacabilă spre Palatul Cotroceni, iar statul poliţienesc al lui Băsescu i-a luat fiul în colimator... pentru ce? N-am auzit ca Dan Cozma să aibă ambiţii politice. Aaaaa, am înţeles: lovind în odraslă, regimul îl vizează de fapt pe părinte! Aşa se întâmplă când nimic nu-l mai poate opri pe Miron Cozma din marşul triumfal spre Palatul Cotroceni. Sau când nu şi-a luat pastilele.

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite