Minciuna-record a doamnei Udrea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scrisoare deschisă către Lucian Bute

Bravo, Lucian! Eşti un mare campion, meriţi toată admiraţia noastră. Mulţumită ţie, numele României a fost pronunţat de milioane de ori, în ultimii ani, pe toată planeta. Eşti un mesager al binelui într-o vreme când proliferează ambasadorii răului, experţi în hoţie, cerşetorie, minciună, kitsch şi primitivism.

Din păcate, campionule, te-ai asociat cu oameni care-ţi muşcă din imagine şi care, ascunzându-se după scutul performanţelor tale, batjocoresc bunul-simţ şi ne bombardează cu minciuni. Poate că n-ai ştiut lucrurile astea, poate că nici nu te-au interesat. Aş fi mâhnit să aflu că ai fost la curent cu totul, dar că ai tăcut pentru a trage şi tu oarece foloase din combinaţia asta.

Ai simţit nevoia s-o aperi pe doamna ministru Elena Udrea în faţa huiduielilor unei părţi a publicului. Foarte bine! Dar apără-ne şi pe noi, te rog, în faţa prostiilor pe care doamna Udrea le asociază cu meciul tău, cu gala ta, cu victoria ta! Altfel, triumful tău va fi maculat de minciuni pe care nu le meriţi nici tu, nu le merităm nici noi.

Pentru a justifica investirea a 1,9 milioane de euro plus TVA într-un meci de box, fie el şi pentru titlul mondial, doamna ministru spune aşa: „Meciul a avut cea mai mare audienţă pe care a avut-o vreo competiţie sportivă în ultimii 20 de ani în România. În momentul de vârf, la meci s-au uitat peste 4,5 milioane de telespectatori români".

În box, o asemenea afirmaţie se numeşte lovitură sub centură, faptă sinonimă cu descalificarea. Căci Pro TV, printr-un comunicat, spune clar: meciul Bute - Mendy, disputat în intervalul orar 23.19 - 23.34, „a înregistrat, pe întreg publicul din mediul urban, o medie de audienţă de 22,5 rating". Iar „minutul de aur", 23.21, a avut un rating de 24,5.

Cum memoria noastră nu este la fel de scurtă ca a doamnei Udrea, dăm timpul înapoi cu cinci-şase ani, ne mutăm la fotbal şi descoperim următoarele ratinguri în Cupa UEFA:

* Rapid - Steaua: 34,5 (30 martie 2006, Antena 1);

* Steaua - Villareal: 30,9 (16 martie 2005, TVR 1);

* Betis Sevilla - Steaua: 23,6 (16 martie 2006, TVR 1);

Carevasăzică, trei meciuri cu audienţe mai mari decât meciul Bute - Mendy. Asta arată matematica. Şi sunt luate în calcul doar evenimente sportive desfăşurate din 2001 încoace, adică de la instituirea actualului sistem de măsurare a audienţei.

„Ultimii 20 de ani", aşa cum frumos se exprimă doamna Udrea, înseamnă însă şi Campionatul Mondial din 1994 (când toată România trăia euforia izbânzilor Generaţiei de Aur pe pământ american), şi Coupe du Monde '98, şi Europenele din 1996 şi 2000... Vă puteţi imagina ce audienţe au făcut România - Argentina 3-2 sau România - Suedia 2-2, când s-a jucat până la penalty-uri pentru un loc în semifinale?

Mai zice doamna Udrea aşa: „Cifrele privind audienţele din străinătate nu le-am primit încă", de parcă din străinătăţuri ar putea veni audienţe colosale. Să fim serioşi! Se poate compara meciul Bute - Mendy cu România - Argentina în, să zicem, Papua Noua Guinee? Sau în China? Sau în SUA? Deci, nici frontul extern n-o ajută pe doamna ministru.

Şi atunci, unde a stabilit meciul Bute - Mendy cea mai mare audienţă? Pe Lună? Pe Marte? În constelaţia Centaurus? Gala de sâmbătă nu a stabilit cea mai mare audienţă din ultimii 20 de ani, ci o nouă minciună memorabilă.

Dragă Lucian Bute, poţi să-i transmiţi aceste informaţii doamnei ministru Elena Udrea? Ar ajuta-o, poate, să nu mai difuzeze minciuni-record pe post de audienţe-record. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite