Marea Epurare continuă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Epurare continuă.

Săptămâna trecută a fost ras Dorin Dobrincu, directorul Arhivelor Naţionale, şi i s-a pregătit ghilotina lui Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR). Pe Dobrincu l-a demis ministrul de Interne, Ioan Rus, fără explicaţii. În cazul lui Patapievici, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă, trecând Institutul de sub autoritatea Președinţiei sub cea a Senatului. Ordonanţa prevede că, în maximum 15 zile, plenul Senatului va numi noua conducere a ICR.

Ieri, aflat la Viena, Ponta a recurs la o miştocăreală ieftină: „De ce protestează domnul Patapievici, că nu vreau să-l schimb?! Domnul Patapievici rămâne, nu înţeleg de ce protestează". Ponta comite o mitocănie (făcându-se că nu înţelege mobilul protestului lui Patapievici, şi anume mutarea ICR de colo-colo) şi un abuz de putere (deşi noua conducere va fi numită de Senat, primul-ministru afirmă, la persoana I singular, "nu vreau să-l schimb").

În schimb, Crin Antonescu ţine morţiş să-l schimbe pe Patapievici, pe care-l consideră, halucinant, "propagandist de doi lei". Liderul PNL consideră că trecerea ICR de la Preşedinţie la Senat "era prioritatea ţării", deci este justificată ordonanţa de urgenţă. Domnul Crin "uită" că ICR a fost creat în 2003 de actualul său aliat, PSD, şi pus din start sub patronajul actualului său tovarăș de drum, Ion Iliescu...

Revoltătoare este joaca de-a instituţiile. Regimul Ponta-Antonescu pare un taur nărăvaş scăpat într-un magazin de porţelanuri. Acolo unde e nevoie de rafinament, armele bovinei sunt coarnele şi copitele. Cam la fel procedau şi comuniştii, după 23 august 1944, când aveau în spate trupele sovietice. Şi atunci, ca şi acum, trebuiau exterminaţi intelectualii. În zilele noastre, Crin Antonescu pare să fi făcut o pasiune din a-i ataca pe Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Neagu Djuvara şi, mai nou, Horia-Roman Patapievici. Vorba ilustrului gânditor liberal Claudiu Săftoiu: „Echipele de intelectuali din România sunt precum haitele". Eu zic să le împuşcăm.

Impresionantă mobilizarea unor mari regizori români în apărarea unei instituţii de prestanţa ICR! Citez din Cristian Mungiu: „Sentimentul este că ne aflăm în plină mineriadă, mai lipsesc doar minerii". Premiantul de la Cannes consideră că demersul Guvernului este "o epurare de cea mai oribilă speţă - la fel de reprobabilă ca una etnică, ideologică sau rasială". Iar când vorbesc Mungiu, Pleşu sau Djuvara, politrucii ar face bine să tacă!

În cazul ICR a existat însă un personaj chiar mai jalnic decât corifeii restauraţiei: ministrul Culturii, Mircea Diaconu. Actorul liberal a încercat o diversiune de doi lei - ca să-i citez şeful de partid -, declarând: "Institutul Cultural Român funcţionează într-o ilegalitate instituţională, pentru că cele două posturi de vicepreşedinte sunt făcute din decizia preşedintelui Patapievici. Deci, nu cu un act legal, pentru că trebuia să fie o lege pentru asta, şi institutul funcţionează aşa de un an şi ceva".

Minciună ordinară: problema vicepreşedinţilor ICR a fost reglementată prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 72/2011. Dar Diaconu este ocupat să-şi bea cafeaua cu procurorii... 

Grigore Cartianu este redactor-şef "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite