Manevrele de la Târgovişte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce în fragmentul de ieri v-am prezentat minciunile debitate, în direct la TVR, pe 22 decembrie 1989 de Cico Dumitrescu, am ales să le ofer astăzi cititorilor, în completare, un nou fragment semnificativ din cartea „Teroriştii printre noi“.

Aşa cum am arătat, Cico Dumitrescu le făcea culoar sovieticilor, chemând unităţile militare din Târgovişte, Râmnicu Sărat, Buzău, Brăila, Galaţi. Astăzi este rândul să vedem ce s-a întâmplat cu Târgoviştea.

„Nominalizarea oraşului Târgovişte pare să fi avut un rost. La ora la care Cico Dumitrescu dădea ordinul ticălos, soţii Ceauşescu se aflau deja în acest oraş, reţinuţi de cinci ore în cazarma UM 01417, sub pază militară. Ce-ar fi însemnat ca unitatea respectivă să se pună în mişcare spre Bucureşti, aşa cum ordonase Cico Dumitrescu? Ce-ar fi făcut ofiţerii colonelului Kemenici, comandantul unităţii şi al Garnizoanei Târgovişte, cu soţii Ceauşescu? Teoretic, erau posibile trei variante:

1. să-i abandoneze pe cei doi prizonieri în mâinile mulţimii (ceea ce, în acele clipe euforic-isterice, ar fi dus la linşaj); 2. să-i execute pe Ceauşeşti înainte ca trupele, cu imensa lor tehnică de luptă (tancuri, TAB-uri, armament şi muniţie de toate calibrele) să se pună în mişcare către Capitală; 3. să-i bage pe «odiosul dictator» şi pe «sinistra lui soţie» într-un blindat şi să-i aducă şi pe ei la Bucureşti.

Ultima variantă ar fi dus la un măcel, pentru că deplasarea unor astfel de coloane, în acele zile şi nopţi, a fost însoţită de ambuscade şi încăierări între unităţi militare diferite, fiecare fiind convinsă că luptă cu teroriştii. Aşadar, şi cea de-a treia variantă ar fi putut avea ca epilog tot lichidarea fără judecată a soţilor Ceauşescu, la fel ca primele două. De altfel, în zilele următoare - 23 şi 24 decembrie -, dinspre grupul de comandă de la MApN, Iliescu-Militaru-Stănculescu, aveau să vină şi alte ordine, mult mai directe, de suprimare «în stil revoluţionar» a dictatorilor fugari (situaţie relatată pe larg în volumul «Sfârşitul Ceauşeştilor»).

Iată cum în spatele ordinului tembel al lui Cico Dumitrescu se întrezăresc două obiective teribile: facilitarea intervenţiei sovietice şi lichidarea fără judecată a soţilor Ceauşescu". ;

PS: Nu rataţi lansările de astăzi ale Editurii Adevărul, la Târgul de carte Gaudeamus! De la ora 15.00 - „După execuţie a nins" şi „Revoluţia de ghips", de Viorel Domenico; de la ora 16.00 - „Cum se distrau românii odinioară", de Adrian Majuru; de la ora 17.00 - „În căutarea României pierdute. 14 dialoguri «La masa Adevărului»", de George Rădulescu. De asemenea, autorii cărţii „Teroriştii printre noi" vor fi la dispoziţia dumneavoastră pentru autografe.

Grigore Cartianu este redactor-şef "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite