Manelism politic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima şmecherie a lui Victor Ponta, aceea de a forţa o „decizie" parlamentară ocolind controlul constituţional, se înscrie în nota manelismului politic din ultimele 40 de zile.

Dacă era bărbat politc, aşa cum se cere unui om de stat, Ponta trebuia să solicite Parlamentului o lege sau o hotărâre prin care România să fie reprezentată la Consiliul European de primul-ministru, şi nu de preşedinte. Dar frica de Constituţie l-a făcut să vină cu o manea acolo unde se impunea o simfonie de Beethoven.

Manelismul politic practicat de domnul Ponta a produs multă poluare pe scena publică în ultima vreme. Declaraţiile nesăbuite sau necoapte, extrase direct din mahalaua politică, au fost însoţite de minciuni stupefiante (gen „băieţii deştepţi ai lui Videanu", omiţând faptul că „băieţii deştepţi" au fost inventaţi de Guvernul Năstase, din care nu lipsea ministrul Ponta). Dar, şi mai grav, toate aceste stupidităţi au fost asortate cu fapte concrete, în sensul dinamitării statului de drept şi al sfidării bunului-simţ politic.Memoria a reţinut câteva decizii revoltătoare. Şi voi începe cu ultima: numirea Doinei Melinte în funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale Anti-Doping.

Această grozăvie s-a petrecut la numai o săptămână după ce fusese dată în vileag o imensă hoţie patronată de doamna Melinte, fostă şefă a Agenţiei Naţionate de Sport şi Tineret (din partea PDL): inventarea a sute de sportivi olimpici pentru Bacalaureatul anticipat (considerat „mai prietenos"), în frunte cu fiica sa, Daiana Melinte!

Nici ministrul interimar al Educaţiei, nefericitul Liviu Pop, n-a stat cu mâinile în sân. El şi-a continuat opera de pulverizare a încrederii în instituţia pe care o conduce, masacrând Consiliul de Etică al ministerului. Toţi membrii Consiliului au fost înlocuiţi cu câteva zile înainte de a pronunţa o decizie în cazul de plagiat al senatorului PSD Ioan Mang. Pentru o dreaptă judecată, noii membri ai Consiliului de Etică provin din clientela PSD.

Nenorocirea care s-a abătut asupra Educaţiei, odată cu paraşutarea sindicalistului Pop în fruntea ministerului, se adaugă celorlalte două experienţe eşuate: Corina Dumitrescu şi Ioan Mang. Ce să mai vorbim de numirea, în subordinea directă a lui Ponta, a incompatibilului Victor Alistar...

Reaua-credinţă a înflorit în cazul Grăjdan, ticluit cu scopul precis de a-l salva pe Adrian Năstase din ghearele justiţiei. Victor Ponta nu ne-a spus nici până azi cine-i personajul misterios care i l-a propus pe Grăjdan. Mister, monşer... Mister pe banii noştri şi pe nevrozele Justiţiei.

E bine, totuşi, că dl Ponta a dat o fugă în Gorj pentru a vota candidatul PSD la Primăria din Baia de Fier, unul Mihuţescu. Un penal condamnat de Justiţie, definitiv, la un an de închisoare cu suspendare, pentru trafic de influenţă. Efortul domnului Ponta a fost însă inutil: chiar şi cu votul primului-ministru, penalul Mihuţescu a pierdut alegerile în favoarea unui independent.Cam multe năzdrăvănii pentru nici două luni de guvernare!

P.S. Aş remarca şi unele decizii bune ale Guvernului Ponta, ba chiar l-aş lăuda vârtos, dar mi-e teamă că mă va numi şef prin TVR sau consul pe la Marsilia. Aşa că mă abţin...

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite