M-ai învins, Zarojane!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până de curând, deşi îi apăruseră câteva volume, l-am considerat pe Tudor Călin Zarojanu publicist şi scriitor.

Acum ştiu sigur că e scriitor şi publicist. M-am lămurit citindu-i cartea „Mass Media Insider" (Editura Polirom), lansată joia trecută la Librăria Bastilia din Piaţa Romană. Am avut plăcerea să-i prezint noul volum, alături de ziarista Tia Şerbănescu, de criticii literari Alex Ştefănescu şi Daniel Cristea-Enache şi, „din partea publicului", de nebositul comentator Cristian Ţopescu.

Cartea e o surpriză atât de plăcută, încât nu trebuie povestită, ci doar atât: citită. Dotat cu memorie, talent şi umor, autorul ne oferă secvenţe inedite cu personaje importante ale presei române, dar şi cu politicieni de toate calibrele. Mă opresc aici cu laudele, pentru a face loc unui episod savuros. În rolul principal: un politician FSN-ist din guvernul provizoriu al lui Petre Roman, pe care autorul cărţii îl camuflează - ca pe majoritatea personajelor sale - sub un nume inventat: Barbu Bogdan Tudosie.

Acest BBT i-a chemat pe Zarojanu şi pe doi colegi ai săi, de la Centrul de Calcul, la o discuţie în Palatul Victoria. Şi a început Ţiganiada! „Ne-a târât într-un birou, ne-a comandat mâncare, sucuri, cafele şi a sărit pe noi cu propuneri şi detalii care mai de care mai spectaculoase. În primul rând, să candidăm la proiectatele alegeri din 20 mai. Pe locuri eligibile, fireşte. Apoi, să contribuim la înfiinţarea unui Minister al Informaţiilor, în care să ocupăm funcţiile pe care le dorim, oricare, la alegere. «Io vă sugerez totuşi să nu vă repeziţi la funcţia de ministru, poate doar ministru adjunct, oricum veţi fi şi parlamentari... Dar indiferent ce alegeţi, se aranjează, trebuie să ştiţi că eu sunt al şaptelea om în stat în momentul ăsta. E domnul Iliescu, e Petre, e Brucan... în fine, sunt şase, şi eu al şaptelea. Chiar vorbeam cu Petrică aseară despre domnul Iliescu, ştiţi, dumnealui... e necesar acum, în perioada asta... nu putem să... dar mai târziu..."

Aventura de o zi în Palatul Victoria a rămas fără rezultate politice majore, dar  Zarojanu s-a mai îmbogăţit cu o amintire. „După masă, Tudosie ne-a plasat în nişte fotolii, pe un hol, parcă ne scosese la vedere, treceau pe-acolo necunoscuţi şi somităţi pe care le comenta deopotrivă, ca un fin cunoscător şi al şaptelea om în stat ce era: «Uite, uite! Ăla e Andrei Socaciu, regizor, e foarte tare, el a filmat în noaptea aia la CC, i-am dat o funcţie ca să... Să trăiţi, domnule Socaciu!» Ulterior-celebrul-mogul-de-bine trecu fără să ridice privirile. «Altfel un îngâmfat, dă-l în mă-sa, o să ne debarasăm de el!»"

Chiar dacă Zarojanu nu vrea să-şi deconspire personajele, iniţialele BBT şi AS - care, ne asigură autorul, sunt reale - ne duc drept la ţintă: Bujor Bogdan Teodoriu („al şaptelea om în stat") şi Adrian Sârbu (regizorul îngâmfat").

O altă replică savuroasă reţinută de autor îi aparţine liberalului Varujan Vosganian, care în 1996 nu doar că era un politician cu 16 ani mai tânăr decât cel de azi, dar şi mult mai inspirat. Zicea Vosganian: „Domn'e, să vedeţi ce-a ajuns politica în ţara asta! Mă duc la toaletă, bat în uşă, era ocupat. Ce să fac? Aştept. În fine, iese ăla şi zice: «O, domnule senator, mă iertaţi, n-am ştiut că sunteţi dumneavoastră!» Şi dacă ştia?!" Chiar aşa: dacă ştia, ce?!

De la academicianul Radu Voinea, originar din Craiova, autorul a aflat definiţia olteanului: „Este oltean cine s-a născut în Oltenia şi trăieşte acolo; cine s-a născut în Oltenia şi trăieşte în altă parte; cine s-a născut în altă parte şi trăieşte în Oltenia; cine s-a născut în altă parte, trăieşte în altă parte, dar are nevastă olteancă". Conform acestei definiţii de-a dreptul academice, aproape toţi românii sunt olteni.

M-ai învins, Zarojane! Ai scris o carte atât de bună, încât îmi pare rău că n-am scris-o eu.

Grigore Cartianu este redactor-şef "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite