Lovitura de stat a procurorilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un august în flăcări - aşa pot fi caracterizate actualele agitaţii politico-mediatice, bazate pe minciună, propagandă şi diversiune.

Ultima isterie creată de instrumentele de făcut zgomot ale puciştilor (Antena 3, RTV, TVR 1) este „acţiunea stalinistă a procurorilor împotriva cetăţenilor care şi-au exprimat dreptul constituţional de a vota". Şi dă-i şi luptă, din zori şi până-n noapte, pe meterezele apărării unor drepturi democratice pe care „dictatorul suspendat", prin intermediul „uneltelor sale de la Parchet", încearcă să ni le răpească.

Propaganda funcţionează după o reţetă simplă. Apare un trepăduş USL de prin Olt şi spune că procurorii i-au întrebat pe oameni de ce şi cu cine au votat. Sau un activist din Teleorman care zice că alegătorii au fost obligaţi să jure cu mâna pe Biblie. Ori un baron de Vrancea care susţine că electoratul e scos din biserică, în ziua de Sfânta Marie, pentru a povesti cum a petrecut la referendum. Nimeni nu confirmă informaţia, părerea procurorilor lipseşte cu desăvârşire, dar ce contează? Instantaneu se pune în mişcare o maşinărie infernală, al cărei unic scop este să-i transforme pe oamenii legii în monştri ai fărădelegii.

Studiourile de la Ministerul Propagandei (Antena 3) şi de la clona sa anemică (RTV) se umplu cu invitaţi aleşi pe principiul „e de-al nostru, i-o trage lu' Băse, e bun". Moderatorii dau tonul la istericale. Informaţiile livrate de propagandiştii din teritoriu - oricât ar fi de ridicole/stupide/aberante - sunt considerate sacre. Iar când ştirea e (parţial) corectă, fapta normală, legală sau banală este prezentată ca o nenorocire fără seamăn. Şi începe balamucul. La sfârşitul acestuia, concluziile sunt stupefiante: procurorii sunt diavoli sub acoperire, legea e iadul pe pământ, iar respectarea ei - o pretenţie inumană.

Un cioflingar de presă, atent la cuplajele politico-financiare ale patronului său, anunţă apocaliptic: „Dacă procurorii vor continua aceste anchete abuzive, România riscă să fie sancţionată de partenerii noştri externi, în primul rând de America". Dedicaţie pentru prostovan: „Suntem îngrijoraţi de afirmaţiile credibile despre votarea ilegală pe scară largă la referendum. (...) Aşteptăm ca acuzaţiile credibile de fraudă să fie anchetate" - Philip Gordon, asistentul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al secretarului de stat american, Hillary Clinton.

Un analist şmenar, devenit milionar din contracte cu statul (obţinute, evident, fără licitaţie), compară anchetarea fraudelor electorale din 29 iulie 2012 cu teroarea stalinistă din anii '50.

Un psiholog cu accente de psihopat spune că procurorii români angrenaţi în dosarul „Referendumul" seamănă cu „echipele morţii" din Honduras şi din Salvador.

Un fost preşedinte, cunoscut drept „ucigaşul din decembrie" şi „părintele mineriadelor", înfierează „primitivismul feroce al acestor procurori veniţi parcă din grote".

Circul este completat de specialistul numărul unu în fotbal, imobiliare şi îngeri - un cunoscut proprietar de palat şi multiplu campion la dosare penale. Acesta vorbeşte despre „tirania procurorilor", convins că „procurorii sunt diavoli", iar „procurorul general este Satana". Moderatoarea, fericită, îi dă dreptate.

În hărmălaia clinico-penală, să notăm, totuşi, că procurorii nu-i anchetează pe cei care au votat, ci pe cei care au comis fraude electorale. Trebuie să se teamă doar aceia care au votat de mai multe ori, au oferit mită electorală, au folosit abuziv urna mobilă, au votat în locul altora etc. Dacă n-au încălcat legea, alegătorii vor fi audiaţi cel mult ca martori.

Pe măsură ce înfrângerea puciştilor se apropie cu paşi repezi, aceştia diversifică retorica populistă. Noua teorie sună aşa: nu pot schimba 9 judecători ai Curţii Constituţionale votul a 7,4 milioane de români! După logica asta, în România n-ar mai exista decizii judecătoreşti, ci doar consultări populare şi sondaje de opinie. Şi tot după logica asta, nu mai contează legea. O lege care spune clar: condiţia de validare a referendumului este ca la el să participe cel puţin 50%+1 din alegători.

Şi pentru ca judecătorii Curţii Constituţionale să nu voteze după cum îi taie capul, ei trebuie luaţi tare de Ministerul Propagandei. Din guriţa Oanei Stancu aflăm că Ştefan Minea, unul dintre cei nouă membri ai CCR, este  „un borfaş", iar Mugur Ciuvică ne aduce o veste cutremurătoare: Curtea cuprinde „patru oameni şi cinci găini băsiste". Antena 3 dăunează grav sănătăţii mintale.

Acest tablou suprarealist a fost întregit de o declaraţie a preacinstitului liberal Relu Fenechiu: „USL este îngrijorată de mutarea competiţiei politice pe terenul justiţiei". Ahaaaaa... Şi: „Asistăm la o încercare de lovitură de stat, pe care o încearcă Traian Băsescu".

Nu e de glumă cu „teroarea" instaurată de Băsescu, din „garajul" - sau „curticica" - în care a fost exilat...

Grigore Cartianu este Director Editorial ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite