Cu legea pe Constituţie călcând

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajunse anticipat în şaua guvernării, PSD şi PNL consideră că-şi pot permite orice, fără teamă şi fără de ruşine.

Cea mai mare grozăvie pe care o pregătesc, ocolind orice dezbatere publică serioasă, este vestita Lege electorală Ponta-Antonescu. Un strănut legislativ care, extras din planurile eşuate ale lui Traian Băsescu în 2008, are toate caracteristicile unei golănii politice.

Dincolo de caracterul imoral al unei legi care proclamă transferul de voturi de la un partid la altul, aşa-zisul „uninominal pur" se plasează şi sub spectrul neconstituţionalităţii. Această problemă a fost semnalată de preşedintele ProDemocraţia, Cristian Pîrvulescu, într-un comentariu din revista „Observator Cultural", intitulat „Jocul de-a reforma".

„Adoptarea sistemului majoritar într-un tur poate produce grave distorsiuni ale democraţiei reprezentative şi există posibilitatea ca acesta să fie declarat neconstituţional. Caracterul egal al votului pentru Parlament, prevăzut la Articolul 62 din Constituţie, corelat cu asigurarea reprezentativităţii cerute de Articolul 61, nu este respectat de sistemele majoritare, dar mai ales de cel într-un singur tur. Căci în acest caz, de cele mai multe ori, cel declarat câştigător este în fapt reprezentantul celei mai mari minorităţi, câtă vreme nu depăşeşte jumătate dintre voturile exprimate."

Articolele constituţionale invocate de preşedintele ProDemocraţia sunt:

Articolul 61, alineatul 1 - Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.

Articolul 62, alineatul 1 - Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, potrivit legii electorale.

Cuvintele-cheie, pe baza cărora legea va fi contestată, probabil, la Curtea Constituţională, sunt Parlament „reprezentativ" şi vot „egal". Reprezentativitatea presupune reprezentarea proporţională a partidelor în Parlament, iar egalitatea votului se poate traduce prin puterea egală a votului, indiferent dacă el a fost exprimat pentru USL, PDL, UDMR sau PP-DD.

Legea Ponta ar permite, de exemplu, ca un partid cu 40% din voturi să primească 90% din mandatele parlamentare, iar un partid cu 25% din voturi să nu aibă niciun reprezentant în Parlament!

Dacă PSD şi PNL vor să aibă o majoritate zdrobitoare, precum cea obţinută de partidul lui Viktor Orban în Ungaria (cu efecte catastrofale!), atunci s-o obţină la vot, nu printr-un algoritm speculativ!

În 22 de ani, nimeni n-a îndrăznit, în România, să convertească voturile obţinute de un partid în parlamentari ai altui partid. Acum, pericolul este direct proporţional cu lăcomia electorală a USL.

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite