Kilometrul şi kilowattul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe când lătrătorii de serviciu fac spume la gură imputându-i lui Emil Boc salturile de la balcon ale unor sinucigaşi ori moartea unor bebeluşi într-un incubator de spital, ca şi cum şeful Guvernului ar fi responsabil de toate păcatele acestei ţări populate cu douăzeci de milioane de îngeri, puţini observă că sub umbrela Palatului Victoria se derulează afaceri strigătoare la cer.

Dând populismul la o parte, putem înţelege că Guvernul este nevoit să taie din salarii, să reducă numărul bugetarilor, să mărească impozitele, taxele, accizele, să elimine o serie de ajutoare sociale. Unele măsuri sunt nu doar necesare, ci şi bine-venite, pentru a pune capăt şmecheriilor care au transformat statul în vacă de muls de către tot felul de „descurcăreţi".

Am înţeles, trebuie să strângem cureaua. În aceste condiţii însă, şi statul trebuie să se comporte impecabil în administrarea banului public. Or, la acest capitol, domnul Boc se află într-un ofsaid mare cât casa.

Doi sunt robineţii prin care miliardele se scurg în buzunarele „băieţilor deştepţi": energia şi autostrăzile. Amândouă sunt administrate direct sau indirect de Guvern, prin autorităţi special create sau prin companii de stat. Dacă la nivel de guvern ar exista suficientă voinţă politică de a salubriza aceste zone, de a le scoate din spectrul afacerilor oneroase, cangrena ar fi eliminată rapid. Nevoia de corectitudine păleşte însă în faţa fascinaţiei unor sume cu şase-şapte zerouri. În euro, nu în lei!

Hidroelectrica tocmai se pregăteşte să vândă către combinatul ArcelorMittal Galaţi (fostul Sidex) o cantitate uriaşă de energie, 1.752.000 MWh, la preţul minim pe care centralele hidroelectrice pot să-l ofere: 130 lei/MWh. Avem de-a face, aşadar, cu o afacere de 227,75 milioane de lei, echivalentul a 53 de milioane de euro.

Problema e că Hidroelectrica şi-a vândut deja, pe bază de contracte ferme, toată energia pe care o va produce în 2011! Aşadar, energie ieftină, la 130 lei/MWh, nu mai există. Singura soluţie este ca energia să vină din alte surse, cum ar fi termocentralele. Numai că acestea produc energie mai scumpă, de până la 230 lei/MWh. Aşadar, Hidroelectrica va cumpăra cu 230 lei/MWh şi va vinde cu 130 lei/MWh. Bună afacere!

Mai există şi şmecheria cu „coşul de electricitate", la care să contribuie atât hidrocentralele, cât şi termocentralele, astfel încât preţul să ajungă undeva pe la 170 lei/MWh. Întrebare: cu ce ar putea contribui Hidroelectrica la acest „coş" dacă şi-a vândut deja toată energia pe 2011?

„Dacă se va încheia tranzacţia, toţi producătorii care vor forma acest coş vor vinde în profit", susţine ministrul Economiei, Ion Ariton. Tare sunt curios cum s-ar putea face treaba asta, în condiţiile date! Vom fi cu ochii pe tranzacţie, pentru a vedea cum se înfăptuieşte miracolul. Mai ales că, până acum, „miracolele" afacerilor cu energie au fost legate, fără excepţie, de combinaţiile penale ale „băieţilor deştepţi": ei au făcut averi colosale, noi am pierdut sute de milioane de euro.

În privinţa şoselelor, rămâne aşa cum am stabilit: când vom construi kilometrul de autostradă cu 5-6 milioane de euro, atunci vom putea spune că avem un guvern de bună-credinţă. Deocamdată, continuăm să plătim 20-25 de milioane de euro per kilometru. Iar asemenea suprataxe nu sunt percepute nici de Mafia italiană.

Astea sunt probleme cu adevărat dramatice, domnule Boc! Iar câtă vreme le veţi tolera, veţi fi părtaş la spolierea economiei naţionale. Şi nu vă va crede nimeni când veţi spune: români, trebuie să strângem cureaua! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite