Judecata lui Solomon. Precedentul Iisus - Baraba

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă justiţiarii-cu-mop ai Primăriei Craiova sunt pătrunşi de convingerea că jupânul lor, Antonie Solomon, e nevinovat şi trebuie pus degrabă în libertate, atunci se naşte fireasca întrebare: la ce ne mai trebuie Justiţie?

Anul trecut, completul de interlopi şi de găgăuţe din specia Pipera, deliberând în faţa Tribunalului Bucureşti, a hotărât definitiv şi irevocabil că Gigi Becali e nevinovat. Aşadar, judecata din interior nu mai avea niciun rost, căci actul de justiţie fusese săvârşit prin pancarte „Free Gigi", răgete anti-procurori şi ameninţări de impresar penal.

Deunăzi, soborul de consilieri din Râmnicu-Vâlcea l-a sanctificat pe primarul Mircea Gutău, declarându-l nevinovat şi ridicându-l la rangul de cetăţean de onoare. Şi asta, imediat după ce Sanctitatea Sa Şpăgară fusese condamnat la trei ani de puşcărie pentru vina de a fi săvârşit păcate pământeşti.

În secolul trecut, un ciopor de PDSR-işti roia pe la porţile Parchetului, pronunţându-se ferm pentru eliberarea colegului lor Gabriel Bivolaru, evident nevinovat pentru zecile de milioane de dolari pe care tocmai le dosise.

Mai grav e că boala justiţiarismului-cu-silicon s-a extins în masă, atingând proporţiile unei pandemii. Oricare cetăţean ajuns la tribunal e ferm convins că dreptatea se află doar de partea lui, iar orice alt verdict constituie un act flagrant de injustiţie.

Aşadar, dacă tot românul se pricepe să facă dreptate, nici nu mai avem nevoie de Justiţie! De ce să cheltuim banii aiurea? Trimitem acasă toţi judecătorii, procurorii, grefierii etc., iar din tribunale facem malluri. Scăpăm şi de salarii, şi de pensii nesimţite. Uşurăm bugetul, avem bani să facem autostrăzi.

Justiţia o facem în stradă, fără nicio cheltuială. Sunt aduşi cu microbuzele trei sute de cetăţeni - eventual din galeria unei echipe de fotbal - şi întrebaţi: „Vreţi să-l arestăm sau să-l eliberăm pe Solomon?" „Să-l eliberăăăăăm!" Gata, s-a rezolvat, ce atâtea complicaţii? Procese, avocaţi, recursuri, apeluri... Aşa e mult mai simplu: „Să-l împuşcăm pe Patapievici?" „Să-l împuşcăăăăăm!"

În fond, ce facem? Arătăm că suntem buni creştini: înlocuim Codul Penal cu Biblia. Şi ne ghidăm, în termeni juridici, după precedentul Iisus - Baraba. Pilat din Pont: „Vreţi să-l eliberez pe regele iudeilor sau pe Baraba?" Poporul din faţa pretoriului: „Pe Baraba! Îl vrem pe Baraba, nu pe Iisus!". Tâlharul a fost eliberat, iar Hristos crucificat.

O mostră istorică de justiţie populară.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite