Îngeri cu aripi penale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rând pe rând, marile dosare ale corupţiei din fotbal se încheie cu verdictul „achitat".

Celor opt inculpaţi din Dosarul „Transferurile dubioase" li s-au adăugat acum cei cinci inculpaţi din Dosarul „Valiza de la Cluj". Lotul fraţilor Ioan şi Victor Becali a scăpat de ameninţarea cătuşelor, la fel ca lotul Gigi Becali. După cum se observă, elementul comun al celor două dosare este cuvântul Becali.

De altfel, acesta a devenit sinonimul grosolăniei şi al comportamentului primitiv în spaţiul public din România. Nu mai e mult până când substantivul propriu Becali va deveni substantivul comun becali, care în Dicţionarul explicativ al limbii române ar putea primi o definiţie de genul: becali = persoană care vădeşte lipsă de educaţie, folosind un limbaj suburban sau făcând gesturi reprobabile; mitocan, bădăran, mârlan, mojic, mahalagiu, vulgar, grobian, fanfaron, ţoapă.

Chiar şi modul în care verii Ioan şi Gigi Becali s-au comportat pe parcursul proceselor se înscrie în definiţia de mai sus. Cei doi au înjurat şi au ameninţat în stânga şi-n dreapta, de la procurori la judecători. Ioan Becali a mutat mahalaua în sala de judecată, iar Gigi Becali şi-a jignit inclusiv propriul avocat.

Acum, verii Becali se bat în piept cu sentinţele de achitare primite de la Justiţie. Un circ ieftin. De exemplu, Gigi Becali nu a fost achitat prin unanimitatea judecătorilor, ci prin majoritate: doi din trei. De reţinut şi opţiunea celui de-al treilea judecător, consemnată în hotărârea completului ca opinie separată. Acest judecător a decis că Gigi Becali merită trei ani de închisoare, cu suspendarea pedepsei în anumite condiţii.

Nu trebuie uitată nici argumentaţia procurorului de caz, care a cerut pentru patronul Stelei două condamnări însumând şase ani de închisoare cu executare: una de patru ani (pentru dare de mită) şi alta de doi ani (pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată). Personaje precum George Becali au corupt fotbalul românesc, a insistat procurorul DNA. Iar acest procuror este tot magistrat, ca şi colegii săi judecători.

Şi mai e ceva: judecătorii nu le-au pus inculpaţilor Gigi şi Ioan Becali ştampila „nevinovat", ci au decis că, pe baza probelor actuale, nu le poate fi probată vinovăţia. E o mare diferenţă între a fi nevinovat şi a fi achitat din lipsa unor probe suficiente!

Pe baza hotărârilor judecătoreşti pronunţate recent, verii Becali încearcă să se prezinte ca nişte sfinţi hăituiţi de o lume păgână. Din nefericire pentru ei, li se văd de la o poştă aripile penale. Dincolo de capacitatea sau incapacitatea Justiţiei de a-i prinde în laţ, faptele lor rămân, pe acelea nu le poate şterge nimeni. Iar când fac circ televizat, prin gura celor doi vorbeşte însuşi 

Ucigă-l-toaca.

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite