Imbecilii generali ai Capitalei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când e să se aleagă praful de un proiect ambiţios şi necesar, îşi bagă dracul coada şi iese o schimonoseală de referendum, care compromite chiar şi cea mai generoasă idee.

Da, Capitala are nevoie de o reformă administrativă radicală! Da, trebuie să renunţe la a mai fi cămila cu şase cocoaşe! De ce să votăm şapte primari pentru un singur oraş? Ca să se certe cei şase „sectorişti" cu primarul general pe tot timpul mandatului, blocându-şi reciproc iniţiativele şi făcând din Bucureşti un ghiveci caricatural?

E timpul să trecem la sistemul cu un singur primar general, secondat de şase viceprimari care să răspundă de cele şase sectoare. Din punct de vedere politic, responsabilitatea primarului general ar fi totală, pentru că alesul bucureştenilor n-ar mai avea pe cine să dea vina când lucrurile merg prost. Ba mai mult, această limpezire administrativă trebuie să fie doar un pas spre transformarea Capitalei, împreună cu oraşele şi comunele din jur, în Zona metropolitană Bucureşti.

Pentru astfel de schimbări este nevoie, desigur, de acceptul bucureştenilor. Aşadar, trebuie organizat un referendum. Unul în care oamenii să răspundă unei singure întrebări, formulată cât mai clar: „Sunteţi de acord cu desfiinţarea funcţiilor de primar de sector, iar cele şase sectoare să fie conduse de viceprimarii Primăriei Generale a Capitalei?". Variante de răspuns: DA şi NU. Simplu ca bună ziua, să ştie omul de ce merge la referendum.

Ce-au făcut însă actualii consilieri generali ai Capitalei? S-au strâns joia trecută, sub steagul PDL, şi au votat organizarea referendumului pe 19 iunie, dar nu cu o întrebare, ci cu şapte! O aberaţie care ascunde multă prostie, dar şi o rea-voinţă îngrozitoare.Iată o mostră de nerozie cu sclipici. Printre cele şapte întrebări se numără trei care fie se repetă, fie se bat cap în cap.

2. Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi o singură administraţie?"

„3. Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi şapte administraţii?"

„7. Sunteţi de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general alături de Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
"

Cine mai înţelege ceva?! Se va repezi lumea să voteze filosofii crăcănate şi termeni abstracţi, de genul „o singură administraţie" sau „şapte administraţii"... Care or fi alea?, se va întreba nea Gică, înainte de a decide că n-are rost să meargă la un referendum pe care nu-l înţelege.

De fapt, referendumul a fost compromis din start. Pentru ca scrutinul să fie validat, e nevoie de o prezenţă la vot de peste 50%. Este un procent pe care ai şanse să-l atingi doar dacă reuşeşti o mobilizare generală, în numele unei idei puternice şi cu o comunicare exemplară. Or, când propui electorului şapte întrebări, şi acelea stupide sau confuze, eşecul este garantat. Singurul succes pe care-l poţi raporta este cheltuirea inutilă a câtorva milioane de euro.

De-a dreptul penibilă este poziţia Elenei Udrea, şefa PDL-iştilor bucureşteni şi „patroana" acestei operaţiuni. „Am introdus şapte întrebări pentru ca lucrurile să fie extrem de clare pentru toată lumea", scrie doamna Udrea pe blogul său. Să fie clare, ai? Mai vorbim noi pe 19 iunie, când „claritatea" se va măsura în prezenţă la vot.

Referendumul este un instrument al democraţiei. Dar când democraţia e maimuţărită de nişte imbecili dotaţi cu putere, viaţa cetăţenilor nu poate fi altfel decât infernală.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite