IMGB face ordine! În puşcărie..

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Eu, până nu-l omor pe procuroru' ăsta, nu mă las!" „Da, domnu' ministru. Îl aranjez...

Dacă vreţi să vă aduc o mână, o mână vă aduc." De la acest dialog purtat între mafiotul-şef al revoluţionarilor, George Costin, şi unul dintre „locotenenţii" săi, Serafim Cotenescu, trebuie să înceapă curăţenia generală din zona profitorilor Revoluţiei. Cu tot ce înseamnă asta: tăiat indemnizaţii, eliminat privilegii, verificat dosarele de revoluţionar, recuperat banii de la impostori, arestat pungaşii, desfiinţat instituţiile parazitare (Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, Institutul Revoluţiei Române). Personajul-cheie în povestea murdară a „fabricii de revoluţionari" este George Costin. Acesta defineşte perfect România ultimului sfert de veac. Schimbările din decembrie 1989 l-au găsit în poziţia de şef al Gărzilor Patriotice dintr-un colos al industriei socialiste, Întreprinderea de Maşini Grele Bucureşti (IMGB). În această calitate, a făcut parte din trupele de represiune ale regimului Ceauşescu (17-22 decembrie).

Fuga dictatorului i-a dat ocazia să treacă „de partea poporului", adică să se pună la dispoziţia noii Puteri. Oameni ca el erau la mare preţ în zilele sângeroase din 22-30 decembrie 1989, dar şi în agitatul an 1990, când manifestaţiile anti-FSN şi anti-Iliescu erau înăbuşite violent sub celebra lozincă „I-me-ghe-be / Fa-ce or-di-ne!"

Serviciile aduse lui Ion Iliescu l-au propulsat într-o poziţie de demnitar în Guvernul Năstase: subsecretar de stat cu problemele revoluţionarilor (2000-2003). Omul este însă nu doar profitor, ci şi oportunist, aşa că după schimbarea guvernării a trecut în barca noii Puteri. Moştenind de la Ion Iliescu o generoasă „lege a recunoştinţei", s-a pus pe făcut bani. A organizat cea mai mare „fabrică de revoluţionari", cu peste 6.000 de membri şi cu tot atâtea certificate aducătoare de profit.

Şi-a făcut legături suspecte în PDL şi a arătat că poate să-i fie de folos inclusiv preşedintelui Traian Băsescu. În numele organizaţiei sale de revoluţionari, Costin a obţinut o autorizaţie pentru manifestaţii non-stop, timp de cinci luni, în faţa Palatului Cotroceni, blocând astfel autorizarea altor proteste în zonă. Recompensa i-a venit şi de la puterea portocalie, sub stindardul căreia a ajuns secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor.

Acesta este George Costin: „a făcut ordine" şi pentru Ceauşescu, şi pentru Iliescu, şi pentru Băsescu. Prin arestarea sa, mişcarea revoluţionară mai pierde un luptător de nădejde. În acest moment se află după gratii doi „locotenenţi" ai lui Costin (Serafim Cotenescu şi Mihai Bolocan), dar şi fostul secretar de stat Emilian Cutean şi fostul senator Vasile Duţă (ambii de la PSD). Se pregăteşte fostul deputat Dorin Lazăr Maior, şi el vajnic reprezentant al PSD...

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite