Haite de procurori care dau năvală. Plus un bolşevic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de miercuri, 15 august 2012, nu le-a adus românilor doar Sântămăria Mare şi Ziua Marinei, ci şi o viitură de declaraţii tembele.

Tema: anchetarea fraudei de la referendum. Trei cetăţeni cu funcţii mari în stat - acum sau în trecut - s-au întrecut în a înfiera o componentă esenţială a Justiţiei: procurorii.

Balul a fost deschis de Ion Iliescu, fost preşedinte al României şi actual preşedinte de onoare al PSD. Acesta a postat pe blogul său un mesaj halucinant. „Nu credeam că, după Revoluţia din Decembrie 1989, îmi va fi dat să asist la asemenea manifestări de un primitivism feroce - haite de procurori care dau năvală peste oameni în case, în mediul rural, pentru a-i chestiona dacă au fost la vot pentru referendum. În ce lume trăim?! De unde au răsărit asemenea specimene, venite parcă din grote primitive? Dar, mai ales, cine i-a trimis într-o asemenea misiune, de esenţă fascistă?"

Irecuperabil, bătrânul bolşevic! Auzi: „specimene", „haite", „grote primitive", „esenţă fascistă"... Păcat că n-a zis ceva şi de „legionari", să fie tacâmul complet. A cam început să-l lase memoria pe acest exemplar rar de homo sovieticus... „Primitivism feroce" este, aşadar, anchetarea de către procurori a fraudei de la referendum, nu frauda în sine! Şi nici punerea la cale a câtorva mineriade sângeroase. Îţi trebuie mult tupeu să-ţi construieşti tronul Puterii pe sute de crime în decembrie 1989  (niciodată anchetate până la capăt) şi să te isterizezi la o banală verificare a fraudei electorale în august 2012 (nici procurorii nu mai au respectul de odinioară...).

La scurt timp după Ion Iliescu, s-a pronunţat şi emulul său Victor Ponta. „Cel mai important lucru este ca domnul preşedinte Băsescu să oprească prigoana asta împotriva oamenilor care au votat, pentru că nu are cum să mai fie preşedinte dacă el îi trimite pe procurori peste oameni, îi ameninţă, sunt oameni simpli. Asemenea abuzuri nu s-au mai întâmplat de pe vremea comuniştilor şi cred că domnul Băsescu trebuie să-şi oprească prigoana asta şi teroarea împotriva oamenilor care au votat".

Ca de obicei - două vorbe, cinci minciuni: 1. Băsescu nu e şeful procurorilor, deci nu le poate da el misiuni (mai ales acum, când, vorba lui Crin Antonescu, este „un cetăţean în tricou bleu, aparent fără ocupaţie"); 2. nu există dovezi că procurorii ar fi ameninţat pe cineva, deci nici pe „oamenii simpli"; 3. „prigoana împotriva oamenilor care au votat" este o halucinaţie  tipic pontaniană; 4. nimeni nu a demonstrat că investigaţiile procurorilor ar fi un abuz; 5. a compara anchetele actuale cu cele „de pe vremea comuniştilor" este nu doar o gogomănie, este o ticăloşie!

Şi a venit rândul lui Crin Antonescu. „De la colectivizarea forţată din anii '50 nu s-a mai cunoscut un asemenea desant al procurorilor". Atenţie, asta o spune un profesor de istorie! Aşa se întâmplă când chiuleşti de la cursuri... Sau când confunzi istoria cu pokerul...

Ultima strigare i-a aparţinut lui Victor Ponta, care a simţit nevoia să pluseze. „Această anchetă are un singur efect: de a intimida şi de a-i speria pe oameni. Nici măcar nu poţi să strângi probe, pentru că din punct de vedere legal nici n-ai voie să-l întrebi pe om dacă a votat şi cu cine. Este o metodă care s-a mai folosit de către comunişti. S-a mai întâmplat aşa ceva în 1946, când n-au votat românii cum se aştepta Puterea de atunci".

Gravitatea acestor afirmaţii este triplă, pentru că prin gura spartă a iresponsabilului vesel au vorbit: primul-ministru, ministrul Justiţiei şi fostul procuror. Dacă aşa îşi făcea treaba ca magistrat, nu e de mirare că s-a umplut ţara de hoţi...

Toţi aceşti domni - Iliescu, Antonescu, Ponta - au datoria de a spori încrederea cetăţenilor în Justiţie, nu de a o submina. Desigur, cu o condiţie: să nu confunde Justiţia cu preşul de la uşa partidului.

Grigore Cartianu este Director Editorial ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite