Greva domnului Antonescu şi demisia doamnei Săftoiu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duhul lui Caragiale şi-a intrat din nou în rol, oferindu-ne cu generozitate patrioţi de calibru planetar: Caţavencu, Trahanache, Dandanache, Farfuridi, Tipătescu – varianta 2012.

Ultima reprezentaţie a fost dată de politicienii care, după ce au strigat „demisia, vrem să ne dăm demisia!", au virat-o spre grevă parlamentară. Trădare să fie, dar să ştim şi noi!

Elanul demisionar al PNL-iştilor lui Crin Antonescu a fost temperat de calculele politico-financiare făcute de PSD-iştii lui Victor Ponta. E drept, capitolul „pierderi" i-a interesat şi pe liberali, speriaţi de perspectiva de a rămâne fără bani, maşină, benzină, secretară, deplasări, hoteluri, diurne etc.

Dintre zecile de senatori şi deputaţi care au mimat entuziasmul iminentei demisii din Parlament, unul singur a avut curajul de a merge până la capăt: Adriana Săftoiu. O decizie care-i va aduce fostei consiliere prezidenţiale multe neplăceri şi infinită ostilitate - mai ales printre colegii de partid - în viitorul apropiat, dar şi o mare zestre electorală în perspectiva alegerilor din toamnă. Electorii îi taxează pe laşi şi le acordă încredere celor hotărâţi. A renunţa fără să-ţi tremure mâna la privilegiile de parlamentar chiar este o dovadă de curaj.

La polul opus se situează liberalii care anunţau zgomotos că demisionează din Parlament, după care au dat-o la întors: Ludovic Orban, Varujan Vosganian şi, evident, Crin Antonescu. Luni, şefii PNL şi cei ai PSD au decis că e suficient ca „oştile" lor din Senat şi din Camera Deputaţilor să intre în grevă parlamentară. Aleşii celor două partide nu vor mai participa la lucrările Legislativului decât în cazuri excepţionale, a anunţat Antonescu. În privinţa domniei sale, nicio noutate: şi până acum a ajuns la Parlament doar în cazuri excepţionale; uneori, nici atunci.

Se poate spune că, prin această decizie, domnul Antonescu şi-a oficializat legendarul chiul parlamentar. Dar se mai poate spune şi că, invidioşi pe şeful lor de partid, ceilalţi senatori şi deputaţi liberali i-au copiat modelul. În fond, e şi asta o experienţă: să nu vii la Parlament - adică la locul de muncă -, dar să beneficiezi în continuare de majoritatea privilegiilor rezervate aleşilor naţiei.

Până la urmă, asta-i diferenţa dintre demisie şi grevă: zecile de mii de lei care-ţi intră lunar în buzunar, direct sau indirect, de la bugetul statului fără să mişti un deget. Aceasta este şi diferenţa dintre demisia doamnei Săftoiu şi greva domnului Antonescu. Plus o superbă, caragialescă demagogie. 

Grigore Cartianu este redactor-şef Adevărul

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite